Egyetlen spanyol miniszter sem esküszik a Bibliára
(forrás: www.kath.net – 2008. január 31.)

Madrid/Spanyolország
Spanyolország csaknem 30 éves demokratikus történelmében először fordul elő, hogy hivatali esküjét egyetlen miniszter sem a Bibliára adta le. Ezt jelentette az aktuális spanyol magazin internetes kiadása.

Juan Carlos király április 14-én eskette fel a José Luis Rodriguez Zapatero szocialista miniszterelnök vezette kisebbségi kormány tagjait, kilenc nőt és nyolc férfit. Spanyolországban a nép képviselőnek szabad döntése, hogy eskütételnél használják-e vallási hovatartozásuk szerinti „szent könyvüket” vagy sem. Egy mohamedánnál ez a Biblia helyett a Korán is lehet.

A szocialista párt a március 9-i választáson a szavazatok 43,6 százalékát kapta és ezzel a 350 képviselőhely közül 169-t szerzett meg.

A konzervatív néppárt 40,1 százalékára 153 képviselő jut. Bár Spanyolország 43,4 millió lakosának 90 százaléka papíron katolikus, de ezeknek csak 30 százaléka jár rendszeresen templomba. A protestáns keresztények aránya 2,3 százalék.


Kapcsolódó cikkek:
     Kultúrharc Spanyolországban
     A spanyol konzervatív párt elnöke eltörölné a homo-törvényeket


Megjegyzés: első pillantásra érthetetlen, hogy Nyugat-Európa számos államában az országos érdekekért küzdő pártok a választásokon rendre alul maradnak az elsősorban a „kisebbségeknek” előnyöket juttató baloldali vagy liberális pártokkal szemben. De odafigyelve könnyen megláthatók az összefüggések: Nyugat-Európában a szocialisták és a liberálisok támogatják leginkább a – többnyire iszlám vallású – bevándorlókat. Teszik ezt nyilvánvalóan azért is, mert ezek szavazatai biztosítják számukra a választási győzelmet. Ugyanezen okból „udvarolnak” a homoszexuálisoknak, az abortusz-pártolóknak, a gender-ideológia (a nemek teljes egyenlőségének ideológiája) híveinek is. Amivel nem tesznek mást, mint egész nemzetüket, országuk jövőjét feláldozzák hatalmi vágyaiknak.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA