Objektív kár az egyházi közösség részére
(forrás: www.kreuz.net – 2008. április 23.)

Néhány prominens katolikus US-abortusz-politikus az amerikai pápai miséken ignorálta az Egyház utasításait, és a tiltás ellenére megáldozott.

XVI. Benedek pápa április 17-én Washingtonban bemutatott szentmiséjén látható volt, hogy a katolikus demokratikus szenátorok, John Kerry, Chris Dodd és Ted Kennedy magához vette az eucharisztiát.

New Yorkban a szombati misén Rudy Giuliani, a republikánusok abortusz-politikusa, New York volt polgármestere is szentáldozáshoz járult. Giuliani, aki elvált és újra nősült, és az abortuszért való jogért küzd, a Reuters hírügynökségnek ezt el is ismerte.

A „The Hill” című újság ezzel kapcsolatban kérdést tett fel P. Federico Lombardi vatikáni szóvivőnek. Lombardi úgy vélte, hogy azoknak a politikusoknak, akik az abortuszért szállnak síkra, nem szabad szentáldozáshoz járulni. A pápa amerikai útja előtt több püspök apellált az abortuszt helyeslő politikusokhoz, hogy ne sértsék meg az egyházi törvényeket.

2000-ben a törvényszövegekért felelő pápai tanács megállapította, hogy „az egyházi közösség számára objektív kárt jelent, ha valaki, aki köztudottan érdemtelen erre, a nyilvánosság előtt az Úr Testét fogadja”. Ez megsérti az Egyház és a hívők jogait a „konzekvens módon e közösség elvárásainak megfelelő élethez”.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA