A misén kívül nincs többé áldoztatás
(forrás: www.kath.net – 2008. május 15.)

New York állam/USA
Egy US-amerikai egyházmegyében a jövőben nem lehet többé áldoztatni a szentmisén kívül. Ezt a határozatot hozta William F. Murphy, a New York állambeli Rockville Centre püspöke.

Május 9-i pásztorlevelében a püspök a római misekönyv idevonatkozó rubrikáira hivatkozott. Kivételt csak a betegek áldoztatása képez. A július 1-én hatályba lépő intézkedéssel a püspök egyházmegyéjét „az Egyház liturgikus normáival akarja összhangba hozni”.

Mindenekelőtt a plébániákon tartott ige-istentiszteletek érintettek. A pásztorlevél pozitív visszhangra talált az egyházmegye papjainál, akik ettől az áldoztatásnál jelentkező visszaélések megszűnését várják. E papok egyike, Lawrence Duncklee plébános – miként a CNS hírügynökségnek elmondta – az egyházmegye egyes területein „az Eucharisztiával szembeni nagyfokú tiszteletlenséget” figyelt meg.

A püspök hangsúlyozta, hogy a laikusoknak e tilalom miatt nem szabad attól félniük, hogy jogaikban korlátozva lesznek. Arra bátorította a plébániákat, hogy a napszaknak megfelelő imákat imádkozzák; a liturgia eme formájának kell elsőbbséget adni azokon a helyeken, ahol hétköznaponként nincs szentmise.

„A szentostya fogadása soha nem passzív «kapásból» áll”, áll a pásztorlevélben. Sokkal inkább ez az Eucharisztia-ünnepségen való részvétel csúcspontja. Elszakíthatatlan kapcsolat van az áldozat, a valóságos jelenlét és az áldozás között. Szentáldozás és szentmiseáldozat „mindig kéz a kézben zajlanak”, olvasható a levélben.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA