A nagy összefüggés a lényeg
(forrás: www.kath.net – 2008. október 25.)

XVI. Benedek pápa nem akarja azt a látszatot kelteni, hogy „újra be akarja vezetni a népnek háttal mondott szentmisét”. Ezt írja összes írásait tartalmazó sorozat első kötetének előszavában, miként ez most nyilvánossá vált. Bár az újabb tanulmányok világosan megmutatják: „Az a gondolat, hogy a papnak és a népnek az ima közben egymásra kell nézniük, csak a modern időben keletkezett és a régi kereszténységnek tökéletesen idegen volt.”

„A pap és a nép” – így magyarázza XVI. Benedek – „nem egymásnak imádkoznak, hanem az Úrhoz.” De mégis azt ajánlja, hogy „ne csináljanak újabb átrendezéseket, hanem a keresztet tegyék egyszerűen az oltár közepére, ahova a pap és a hívek együtt tekintenek”.

De számára valójában nem az ilyen „gyakran kicsinyes ilyen vagy olyan forma kérdései” fontosak, hangsúlyozza a pápa a továbbiakban. Sokkal inkább fontos a „nagy összefüggés”. Ehhez tartozik a keresztény liturgiának „az ószövetségi örökséggel való összefüggése”, „a világ vallásaihoz való kapcsolat” és végül „a liturgia kozmikus karaktere”.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA