Kérdések a pápához
(forrás: www.kath.net – 2008. augusztus 7.)

XVI. Benedek pápa szerdán, augusztus 6-án 400 egyházmegyés- és szerzetes-pappal, diakónussal és szeminaristával találkozott, akiknek kérdéseire barátságos és szerény hangnemben válaszolt – jelentette egy dél-tiroli internetes hírügynökség. Mivel egyetlen újságírót sem engedtek be az összejövetelre, a feltett kérdéseket a vatikáni szóvivő, P. Federico Lombardi foglalta össze a találkozót követő sajtóértekezleten.

Egy 42 éves pap, Willy Fusaro, aki multiple sklerose miatt tolószékben ül, a szenvedés értelméről kérdezte a pápát. Válaszában XVI. Benedek pápa együttérző szavakkal utalt elődjére, II. János Pál pápára, aki „a hit óriása” volt hivatali idejének első részében, amikor a kelet és nyugat között húzódó fal összeomlását harcolta ki. De pontifikátusának második része sem volt kevésbé jelentős: „A kereszt és a szenvedés megváltó erejének mély igazságát mutatta meg nekem”, vallotta meg a pápa.

„Ha a hit és az Úrral való találkozás vágyának csak egy kis szikrája felismerhető” a lelkipásztornak meg kell engedni a gyermekek első áldozását és a fiatalok bérmálását. Ezt ajánlotta az egyházfő egy plébánosnak, aki arról panaszkodott, hogy a fiatal emberek e szentségek vétele után nem láthatók többé a templomokban. „Amikor fiatal voltam, szigorúbb voltam e tekintetben”, vallotta be a pápa ezzel kapcsolatban, de idővel megszívlelte „Jézus irgalmasságának útját”.

A papok növekvő túlterheltsége ellen a pápának sincs orvossága. Minden esetre a pap szolgálata pótolhatatlan. Közösség és ima segíthet és erősíthet.

A keresztényeknek a teremtéssel szembeni felelősségéről a pápa azt mondta, hogy a környezetet ott hanyagolják el, ahol tiszta materializmus uralkodik és az ember Istennel szemben már nem érez felelősséget.

Egy szeminarista azt akarta tudni, hogy a „Szentléleknek Sydney-ben megtapasztalt működését” hogyan viheti tovább a mindennapokba. A pápa azt tanácsolta, hogy ossza be a napját és tervezzen be ima-időket, hogy „hallgathasson a Lélekre”. Ezen kívül Isten Igéjének gyakori olvasását és az Eucharisztia rendszeres ünneplését ajánlotta.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA