Új kinevezések
(forrás: www.kreuz.net – 2008. október 17.)

A médiában hónapok óta keringenek a híresztelések az Istentiszteletek Kongregációjának élén küszöbön álló változásokról. Most úgy tűnik, e híresztelések valósággá válnak.

Antonio Canizares Llovera (63) bíboros, Toledo érseke lesz az Istentiszteletek Kongregációjának új prefektusa – erről számolt be a milánói napilap, az ‘Il Giornale’ vatikáni szakértője, Andrea Tornielli. A jelenlegi prefektus, a Nigériából származó Francis Arinze bíboros, november 1-én ünnepli 76. születésnapját. Canizares bíborost hónapok óta Arinze bíboros utódaként tartják számon. A baloldali olasz napilap, ‘Il Riformista’ már júliusban arról számolt be, hogy a tervezett kinevezést novemberre halasztották.

Canizares bíboros a spanyol bíborosok között a legkonzervatívabbnak számít. Arról is nevezetes, hogy nem csak a teológiája, de a külseje is nagyon megegyezik a pápáéval.

A kongregáció második embere is megy.

Tornielli ezen kívül azt is hallotta, hogy a kongregáció titkára, Malcolm Ranjith érsek is elhagyja a kúriát. Colombo érsekeként kell hazájába, Srí Lanka-ba visszatérnie. Ez a híresztelés is régóta köröz a médiában. Colombo jelenlegi érseke, Oswald Thomas Colman Gomis december 2-án ünnepli 76. születésnapját.
      Mons. Ranjith hazájában nagy tiszteletnek örvend. A polgárháború mindkét pártjához kapcsolatot tart fenn.

Tornielli valószínűetlennek tartja, hogy XVI. Benedek pápa az Istentiszteletek Kongregációjának prefektusát és titkárát egyidejűleg cseréli le. Inkább úgy véli, hogy a Szentatya Mons. Ranjith kinevezésével még hónapokig várni fog.

Mons. Ranjith az Egyházban a liturgiareform újbóli reformjának legjelentősebb képviselője. Az Istentiszteletek Kongregációjának titkáraként egyértelműen kiállt a kézbeáldoztatás ellen és a régi mise mellett.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA