hagyományhű magyar katolikusok SZŰZ MÁRIÁNAK, MAGYARORSZÁG KIRÁLYNŐJÉNEK felajánlott honlapja
VÁROSLŐDI SZENT MIHÁLY TEMPLOM

2008 decemberében a Veszprém megyei Városlődön elkezdődtek a rendszeres – nyilvános – tridenti rítusú szentmisék egyelőre hetente egyszer, szombatonként 17 órakor. A szentmisét Simon Gábor atya megbízott plébános celebrálja a nagy Lajos király által 1364 körül alapított és 1551-ben a törökök által elpusztított karthauzi kolostor (Lövöldi kolostor) romjaira felépített plébániatemplomban.

Városlőd Herendtől 7 km-re a 8-as főút mentén fekvő túlnyomó többségben németek lakta település mintegy 1500 lakossal. A német lakosság ma is őrzi nyelvét és hagyományait. Városlőd busszal és vasúttal is könnyen megközelíthető.

Szent Mihály Római Katolikus Templom
A templomot Padányi Bíró Márton 1747 és 1750 között építtette. A templom a karthauzi kolostor romjaira épült a lakossági építkezések után még megmaradt faragott kövek felhasználásával. A tetőzet eredetileg fazsindelyes volt, és a torony csak 20 évvel később került rá. A barokk templom faragott oltárát 1750 táján készítette el Schmidt Ferenc. A főoltár művészien kiképzett, számos elemet tartalmazó, lenyűgözően szép konstrukció, a gazdagon díszített, impozáns szószékkel együtt országosan nyilvántartott műemlék. A főoltár alsó része vörösmárvány utánzat, ezen két angyal hermás kompozit (vegyes stílusú) oszlopfejjel ellátott két-két oszlop található, párkányzata erősen tagolt. Az oltár közepén az ördögöt legyőző Szent Mihály arkangyal látható páncélingben, egyik kezében pajzzsal, a másikban karddal, jobbról és balról Szent István és Szent László szobra, feljebb Szent Imréé található. Az oltár felső része Szűz Mária mennybemenetelét ábrázolja felhők felett, angyalok között. A templomban jelenleg, adományokból, adakozásból készült 7 színes ablak látható.

a stallum

Jézus Szíve mellékoltár
Szűz Mária Szeplőtelen Szíve mellékoltár

Lourdes oltár, német nyelvű terítővel
a Szent Családot ábrázoló üvegablak

Simon Gábor atya tridenti rítusú miséje

Szentségimádás

Római Katolikus Plébánia
A plébániát 1760-ban építtette saját segédpüspöki palotának Nagymányai Korn Ignác püspök. Az ötszobás barokk stílusú épület nyugati fala karthauzi alapokra épült. Bejáratánál egy kereszt és két hal domborműve idézi a karthauziakat.

Anna Kápolna

A 18. században újratelepült község legrégibb épületeinek egyike. A kápolnának tornya nincs, a harangláb az egy harangocskával a kápolna előtt áll. Minden évben július 26-án, Anna napon itt tartják a búcsúi szentmisét.
Kálvária

A kálvária kápolna 6 stációval együtt 1859-ben épült fel. A további 8 fülke egyes családok adományaiból készült. Érdekessége a kálváriának, hogy a domb aljában is áll külön egy fülke, benne az utolsó vacsorát ábrázoló képpel. A képeket Kukurelli bádogra festette. Frey Mátyás plébános 1971-1972-ben mind a 15 stáció festményét a Farkas Tibor által készített időálló domborművekkel cseréltette ki.


vissza

a MAGYARORSZÁG oldalra               a KÉPGALÉRIA oldalra               a KEZDŐLAPRA