A Vatikán kritizálja az amerikai püspököket
(forrás: www.kath.net – 2009. január 29.)

Raymond Burke érsek, a Vatikán Legfelsőbb Bíróságának nemrég kinevezett prefektusa Barack Obama megválasztásával kapcsolatban dokumentumban ítélte el az amerikai püspököket, akiknek megnyilvánulása Burke szerint nyilvánvalóan a hívek összezavarodásához és a katolikusok között Obama „masszív támogatottságához” vezetett.

Az amerikai püspökök kiadványa, mely a „Lelkiismeret alakítása hívő állampolgárok számára” nevet viselte, azt mondta, hogy egy katolikus „jó lelkiismerettel” szavazhat olyan jelöltre, aki az abortuszt támogatja, ha e mellett „más súlyos okok” szólnak. Ezt addig meg lehet tenni, ameddig a szavazó maga nem szándékozik támogatni az abortuszt.

Burke azt is megemlítette, hogy az amerikai püspökök nagy része nagyon világosan és határozottan felszólalt Obama ellen, de egy bizonyos számú püspök nem. Az amerikai püspökök fent említett dokumentuma okozta a legtöbb kárt, és úgy idézte elő a zavart, hogy az élet védelmét más dolgokkal hasonlította össze.
     „A gazdasági válság, az iraki háború vagy bármi más olyan dolog, mely nem áll egy szinten olyasmivel, ami mindig és mindenütt gonosz, nevezetesen az ártatlan, védtelen és kiszolgáltatott emberi élet elpusztításával” – írta az érsek.

Burke érsek a püspökökön kívül a CNS (Catholic News Service), az amerikai püspökök hivatalos katolikus hírügynökségének munkáját is kritikával illette. Úgy vélte, hogy ebben az ügyben felül kell vizsgálni az ügynökség tevékenységét, és az egész munkának új irányvonalat kell adni.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA