Az embereknek el kell gondolkodniuk a gonosz előreláthatatlan hatalmán
(forrás: www.kath.net – 2009. január 28.)

XVI. Benedek pápa a mai általános audiencia végén rövid nyilatkozatot olvasott fel az elmúlt napok eseményeivel kapcsolatban. Először a négy Pius-püspök kiközösítésének feloldásával foglalkozott:

„Néhány nappal ezelőtt úgy döntöttem, hogy visszavonom azon négy püspök kiközösítését, akiket 1988-ban Lefebvre érsek pápai megbízatás nélkül szentelt fel. Az atyai irgalmasság ezen aktusát azért hoztam meg, mert ezek a prelátusok nekem több ízben kinyilvánították azon mély fájdalmukat, melyet e helyzet nekik okozott.

Azt kívánom, hogy e gesztusomra az ő oldalukról azonnali igyekezettel válaszolnak a további szükséges lépések megtételével, hogy az Egyházzal való teljes egységüket realizálni lehessen. Ily módon kell bizonyítaniuk valódi hűségüket és a Tanítóhivatalnak, a pápa tekintélyének és a II. Vatikáni Zsinatnak valódi elismerését.”

A pápa a holocaust-emléknappal kapcsolatban is felolvasott egy nyilatkozatot az audiencia végén:

„Ezekben a napokban, amikor a soa-ra emlékezünk, ismét felidéződnek bennem az Auschwitzben tett látogatásaim képei, azon táborok egyikében, melyben zsidók millióit, egy vak faj- és vallásgyűlölet ártatlan áldozatait gyalázatos módon gyilkoltak meg. Miközben ismételten egész szívemből teljes és vitathatatlan szolidaritásomat fejezem ki fivéreinkkel, az első szövetség tagjaival szemben, azt kívánom, hogy a soa az emberiséget arra sarkalja, hogy elgondolkozzon a gonosz előreláthatatlan hatalmán, mely akkor nyilvánul meg, amikor az ember szívét birtokba veszi.
     A soa legyen mindenki számára figyelmeztetés a feledés, a tagadás vagy a redukálás ellen. Hiszen az erőszak, mely egyetlen ember ellen nyilvánul meg, mindenki ellen irányul. »Egyetlen ember sem önálló sziget«, írta egy ismert poéta.
     A soa mind az idős, mind a fiatal generációkat arra kell tanítsa, hogy csak az egymásra való hallgatás, a párbeszéd, a szeretet és a megbocsátás fáradságos útja képes a népeket, a kultúrákat és a világ vallásait az igazságban a testvériesség és a béke kívánt céljához elvezetni.
     Az erőszak soha többé ne sérthesse meg az ember méltóságát.”


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA