Konferencia korunk öt legsúlyosabb bűnéről
(forrás: www.kath.net – 2009. január 13.)

Korunk „öt legrosszabb bűnéről” tartanak kedden és szerdán nyilvános konferenciát a Vatikánban az Apostoli Penitenciária szervezésében. E bűnök az abortusz, az Eucharisztia használata a sátáni rituáléknál, a klerikusok kiskorúak sérelmére elkövetett nemi kihágásai, a gyónási titok megsértése és „a pápa személye elleni támadások”. Ezt jelentette a Cathnews a Times online-ra hivatkozva.

E bűnök megbocsátása nem történhet meg az egyszerű gyónás által, ehhez már a pápa speciális diszpenzációja szükséges. A Vatikán most tárgyal először nyilvánosan a klerikusok által elkövetett bűnökről.

Az Apostoli Penitenciária az amerikai James Stafford bíboros vezetésével az a vatikáni bíróság, mely a gyónás, az abszolúció és a búcsúk kérdésében illetékes.

Gianfranco Girotti püspök, Stafford bíboros megbízottja, ugyan nem adott meg pontos számokat, de azt mondta, hogy ezen bűnök elkövetése növekvő számot mutat, és ezért ezek feldolgozása „folyamatos munkát” igényel tőlük. Olykor több ülésre van szükség annak megállapítására, hogy a megbánás valóban őszinte.

A konferenciával azt akarják megmutatni, „hogy a Penitenciária nem bürokrácia, hanem a kegyelem és az irgalmasság osztálya, melyre a Szentatya azt a feladatot bízta, hogy az egyik legfontosabb szentségnek, a gyónásnak jelentőséget és értelmet adjon. A Penitenciária az Egyház végső céljával, a lelkek megmentésével foglalkozik”.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA