A L'Osservatore Romano „téves forgatókönyvről” beszél
(forrás: www.kath.net – 2009. január 27.)

A „Radio Vatikan” szerint a pápa környezetében sokan meg vannak ütközve az új antiszemitizmus-vitán. XVI. Benedek pápa az elmúlt szombaton feloldotta a négy tradicionalista püspök kiközösítését; köztük a brit Richard Williamsonét is, aki tagadja a holocaustot.

A L`Osservatore Romano aktuális kiadása vehemensen ellent mond annak a látszatnak, hogy a pápa a zsidó népirtás egy tagadóját rehabilitálta volna.

XVI. Benedek pápa a Szent X. Pius Papi Közösség felé irányuló gesztusával semmi esetre sem akarta a II. Vatikáni Zsinatot elárulni, áll a vatikáni újság egyik kommentárjában, mely a holocaust emléknapjának alkalmából jelent meg ezen a kedden. A média azt a hamis látszatot kelti, mintha Benedek pápa legújabb dekrétumával a zsidókkal folytatott párbeszédet vagy az ökumenizmust is megkérdőjelezné.

Mindazonáltal – vallja be a vatikáni újság – a négy kiközösítés feloldása valóban „téves forgatókönyv szerint zajlott le”.

A „Radio Vatikan” szerint az Osservatore ezen megjegyzése az első utalás arra, hogy a Vatikánban nem örülnek neki, hogy a pápa gesztusa és a Williamson püspök keltette botrány időben egybeesett.

A Vatikán hivatalos újsága lelkesen védelmezi a többi felekezettel és vallással folytatott párbeszédet, és különösen az antiszemitizmust ítéli el. Amit a holocaust-tagadók terjesztenek, az „súlyos és sajnálatos” dolog.

Egyébként a kiközösítések visszavonása csupán egy lépés a Lefebvre érsek követőivel való egyházi egység felé.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA