XVI. Benedek pápa január 11-én „ad Dominum” fog celebrálni
(forrás: www.kath.net – 2008. december 24.)

Néhány kisebb változást jelentett be a karácsonyi liturgiában a pápai ceremóniamester, Guido Marini, melyeknek az a célja, hogy a szent ünnepek központi értelmét még jobban kifejezésre juttassák.

Az éjféli misénél sor kerül a karácsonyi ünnep hagyományos bejelentésére, a „Kalenda”-ra, mely ugyan a misének nem klasszikus része, de a jövőben az elő-ünnepen fog elhangzani. A régi szöveg történelmileg határozza meg Jézus születését: 1000 évvel Dávid királlyá való felkenése, 752 évvel Róma megalapítása után, a 193. olimpia idejében. A gyerekek megható virágtánca a jászol előtt, mely eddig a Glóriánál volt, a mise végére kerül, amikor a pápa maga is a jászolhoz megy, hogy hódoljon a Kisjézus előtt.

A karácsonyi „Urbi et orbi” áldásnál is másképp fog kinézni a pápa, mint eddig. Az eddig használt karpalást tulajdonképpen csak liturgikus szertartásokon használható. Ehelyett a pápa mozettát – vállgallért – stólával fog viselni.

Másképp, mint eddig, már szentestén felállítanak egy Mária szobrot az áldást osztó Krisztus-gyerekkel a Confessio melletti oltárnál, és nem csak január 1-én, az Istenanya, Mária ünnepén. Ezzel azt akarják aláhúzni, hogy az egész karácsonyi idő egyúttal máriás idő is, mondta Marini a „L’Osservatore Romano”-nak adott interjújában. Vízkeresztkor a pápa VI. Pál miseruháját fogja viselni, hogy a liturgia régi és új részei közötti „szükséges egyensúlyt” ismételten aláhúzza.

Marini azt is bejelentette, hogy a január 11-i misén, néhány gyerek megkeresztelésekor a Sixtusi kápolnában a pápa az eredeti oltárt fogja használni, és nem a gyülekezet felé fog celebrálni, hanem „ad Dominum”, vagyis az Úr felé.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA