A új-katekumen-mozgalom valódi „tavasza a reménynek” az Egyház számára
(forrás: www.kath.net – 2009. január 12.)

Január 10-én, szombat délután XVI. Benedek pápa az „új-katekumen út” 25 ezer tagját fogadta a Szent Péter bazilikában a mozgalom megalapításának 40. évfordulója alkalmából. A pápa enthuziasztikus szavakkal dicsérte a mozgalmat: „Mily sok friss apostoli energiát ébresztettek mind a papok mind a laikusok között!”

Mostanra az új-katekumen útnak már 20 ezer csoportja működik a világ 120 országában. Beszédében a pápa az Egyházzal való egység fontosságára emlékeztetett: „Ez az egység a Szentlélek ajándéka, amiért a híveknek állhatatosan imádkozniuk kell, és amely minden közösségből Krisztus misztikus testének élő és jól integrált kifejeződését konstruálja. A tanítványoknak az Úrral való egysége az Egyház lényegéhez tartozik, és szükséges feltétel ahhoz, hogy a ti evangelizáló működésetek gyümölcsöző és hiteles legyen.”

Ezután arról beszélt a pápa, hogy széleskörű missziós tevékenységre van szükség, mely minden egyházi csoportosulást felölel. „Ezeknek saját karizmájuk megőrzése mellett meg kell próbálniuk, egyértelműen azt az »integrált lelkipásztorkodást« megvalósítani, mely már eddig is jó eredményekre vezetett. Miközben ti fenntartás nélkül rendelkezésére álltok a püspökeiteknek, miként ezt alapszabályzatotok előírja, számos helyi plébánia számára példaképként szolgálhattok, melyek joggal tekintenek modellként a római egyházra.”

Ezután a pápa a mozgalom lelki gyümölcseit dicsérte: „Az Úr a ti közösségetekben nagyszámú papi és szerzetesi hivatást ébresztett. Közülük sok pap a plébániákon és más területen tevékenykedik, sokan vándorprédikátorként járják a különböző országokat. A római egyház számára nagyvonalú szolgálatot tesznek, és így a római egyház nagylelkűen hozzájárul a világ evangélizációjához. Ez valódi »tavasza a reménynek« a római egyházmegye és az Egyház számára.”

Az igeliturgia alatt 14 „missiones ad gentes”-t bocsátott útjára a pápa. Összesen 200 család megy idegen országokba, hogy az elkereszténytelenedett vidékeken az embereket példájukkal megnyerjék a hit számára. A most indulók közül három család Kölnbe, egy Bécsbe megy. Ezen kívül többek között Indiába, Új-Guineába, a Holland Antillákra és Ausztráliába küldtek családokat. Világszerte már összesen 700 család vesz ezen a módon részt a missziós munkában.

A fenti hírrel kapcsolatban lásd a honlap régi hírei között a következő két cikket:
     Az új-katekumen mozgalom
     Hírek az „új-katekumen út” mozgalomról

(megj.: XVI. Benedek pápa már a múltban is több alkalommal különböző rendezvényeken, a kúria és a püspökök előtt is, dicsérte az új-katekumen mozgalmat. Tavaly a japán püspöki konferencia fordult panasszal az új-katekumenek tevékenysége miatt Rómához, de a pápa őket is csak a mozgalommal való jó együttműködésre szólította fel, miközben nem győzte tovább dicsérni a mozgalmat.)


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA