XVI. Benedek pápa feloldotta a Piuszos püspökök kiközösítését
(forrás: www.kath.net – 2009. január 24.)

XVI. Benedek pápa szombaton feloldotta a Szent X. Pius Papi Közösség négy püspökének kiközösítését. A Püspöki Kongregáció prefektusának, Giovanni Battista Re bíborosnak idevonatkozó dekrétumát a Vatikán délben hozta nyilvánosságra.

A pápa ezzel a Pius Közösség rendfőnöke kérésének tesz eleget, áll a dekrétumban.

Bernard Fellay püspök ez ügyben legutóbb 2008. december 15-én fordult az Ecclesia Dei Pápai Bizottsághoz. Levelében a püspök a közösség többi három püspökének nevében arról biztosította a Vatikánt, hogy „minden lehetséges erőnket a mi Urunk Jézus Krisztus egyházának, ami a katolikus Egyház, szolgálatába állítjuk”, akceptáljuk a tanítását és hiszünk Péter primátusában és az ő előjogaiban.

XVI. Benedek pápa most úgy döntött, hogy átgondolja a Pius-püspökök egyházjogi helyzetét, mert „atyai módon átérezte azt a kellemetlen lelki állapotot, amit az érintettek kiközösítésük miatt kifejezésre juttattak”, áll a dekrétumban.

Ezen kívül hisz Fellay püspök írásos ígéreteinek, mely szerint a Szentszék tekintélyeivel komolyan óhajt tárgyalni a vitás kérdésekről, hogy „mihamarabb teljes és megelégedésre okot adó megoldást találjanak a fennálló problémákra”.

A kiközösítés feloldásával a közösséggel való kapcsolatoknak „stabilitást akarnak adni”. „A béke ezen ajándéka” a karácsonyi időszak végén jel akar lenni az „univerzális Egyház irgalmasságában az egység” támogatására és „a szakadás botrányának” megszüntetésére, áll a dokumentumban.

További részletek a fórumon.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA