Egy fontos feljegyzés 1943-ból
(forrás: www.kath.net – 2009. március 6.)

A Lateránhoz közel eső egyik római kolostorban egy XII. Pius pápát érintő fontos dokumentum bukkant fel. Az 1943 novemberében keletkezett feljegyzésben a náci rendszer 24 üldözöttjének neve szerepel, akiket a pápa kívánságára kellett megmenteni. A Szentatya úgy rendelkezett, hogy – szó szerinti idézet a dokumentumból: „ezen üldözötteknek a kolostorokban vendéglátást kell biztosítani”.

A listán szereplők közül sokan, sőt akár mindannyian nyilvánvalóan zsidók voltak. XII. Pius boldoggáavatási perének relátora, Peter Gumpel jezsuita atya „ritka bizonyítékról” beszél. Bár számos szóbeli utalás ismert Pacelli-pápa üldözött zsidókat mentő akcióiról, de írásbeli bizonylat erről jóformán egy sem található.

A dokumentumot az ágostonos nővérek római „Ss Quattro Coronati” (a Kolosszeum mellett a Celio lejtőjén fekvő várszerűnek ható templom- és zárdaegyüttes) kolostorában találták most meg. Ez egyike annak a csupán két létező írásbeli bizonyítéknak, mely a pápa mentőakcióját tanúsítja. Az első, mely már régóta ismert, a Vatikánból Assisi egyházmegyét utasította hasonló módon a zsidók bujtatására.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA