A Vatikán cáfolta a cölibátus lazításáról szóló spekulációkat
(forrás: www.kath.net – 2009. október 31.)

A Vatikán visszautasította a római-katolikus papok cölibátusának fellazulásáról szóló spekulációkat. A katolikus Egyházba átlépni szándékozó anglikánok helyzetét tisztázandó dokumentum kihirdetésének elhúzódása pusztán technikai okokra vezethető vissza, és nem a papi megtartóztatási parancs körüli kuriális véleménykülönbségekre, hangsúlyozta a vatikáni szóvivő, Federico Lombardi egy október 31-én kiadott közleményben.

Az az apostoli konstitúció, mely a volt anglikánok számára személyi ordináriátusok megalakítását fogja elrendelni, előreláthatólag november első hetében jelenik meg, közölte Lombardi. – Időközben az is ismertté vált, hogy Rowan Williams anglikán prímás november 21-én a Vatikánba érkezik, hogy ott XVI. Benedek pápával találkozzon.

A Vatikán október 20-án, sajtókonferencián jelentette be a személyi ordináriátusok tervezett megalakítását, melyben a volt anglikánok megtarthatják liturgiájukat és hagyományaikat. A konstitúció azt is kijelenti, hogy az anglikán papokat a katolikus Egyházban is pappá szentelhetik. Ez – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – a házas papokra is érvényes, de minden egyes esetet külön kell megvizsgálni.

Az eredetileg nőtlen anglikán papok számára azonban a jövőben érvényes a cölibátus kötelezettsége. Még meg kell fontolni a szeminaristák helyzetét, adták hírül a sajtókonferencián. Fel kell állítani a kritériumokat, ha igen, mely esetekben folytathatják tanulmányaikat olyan házas anglikánok, akik már papi szemináriumban tanulnak, illetve, hogy mely esetekben szentelhetők ők pappá.

Olasz lapok az elmúlt napokban arról spekuláltak, hogy a konstitúció nyilvánosságra hozatala azért késedelmeskedik, mert a Vatikánban a személyi ordináriátusokban megtartandó cölibátussal kapcsolatban eltérő vélemények uralkodnak.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA