A Szentatya szeptemberben Csehországba látogat
(forrás: www.kath.net – 2009. május 31.)

XVI. Benedek pápa szeptember 26-28. között a Cseh Köztársaságba látogat, erősítette meg a hírt a vatikáni sajtóiroda szombaton, a cseh államfő, Vaclav Klaus pápánál tett magánkihallgatása után. Továbbá azt is közölték, hogy XVI. Benedek pápa Prágát, Brno (Brünnt) és Stara Boleslav (Altbunzlau) városokat keresi fel.

Ez lesz a pápa 13. külföldi utazása, melyre a Vatikán közleménye szerint Vaclav Klaus és a cseh püspöki konferencia hívta meg. XVI. Benedek pápa szombaton délelőtt fogadta magánkihallgatáson az államfőt és feleségét, Líviát. Vaclav Klaus örömét fejezte ki a pápai látogatás megerősítése felett, jelentette a Vatikán.

A pápa és Klaus államfő beszélgetésük során megvitatták az ország helyzetét, valamint a cseh állam és az Egyház viszonyát. A továbbiakban Európa jövőjéről és a kereszténységnek az európai kontinens számára való jelentőségéről beszélgettek. A katolikus Egyház és a cseh állam viszonyát jelenleg egy vita árnyékolja be, mely a kommunista rendszer alatt elkobzott egyházi vagyon visszaadásáról folyik. Egy állam-egyház-bizottság 2008 elején megállapodott egy kártalanítási modellben, mely többek között financiális teljesítést határoz meg az elkobzott ingatlanok kártalanítására.

Klaus államfő ezt követően Tarcisio Bertone bíboros-államtitkárral és a vatikáni külügyminiszterrel, Dominique Mamberti érsekkel találkozott.

A 2001-es népszámlálás szerint a csehek 59 százaléka semmilyen vallási közösséghez sem tartozik. Az ország ezzel az egykori keleti blokk legszekularizáltabb állama.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA