A Hittani Kongregáció veszi át a Pius Közösséggel folytatandó tárgyalásokat
(forrás: www.kath.net; www.summorum-pontificum.de; www.fsspx.info – 2009. június 10. és 12.)

Andrea Tornielli, az olasz napilap „Il Giornale” Vatikán-szakértője arról számolt be június 11-én, hogy XVI. Benedek pápa nemsokára nyilvánosságra hoz egy motu propriot, melyben az Ecclesia Dei bizottságot a Hittani Kongregáció részévé teszi.

A Vatikánból ezzel kapcsolatban nem érkezett még hivatalos kommentár. A pápa ezt a lépést már március közepén bejelentette a piuszos püspökök kiközösítésének feloldásával kapcsolatban a világ püspökeinek írt levelében.

A Pius Közösséggel való konfliktus mindenekelőtt teológiai-doktrinális síkon mozog. Elsősorban a II. Vatikáni Zsinat bizonyos kijelentéseinek értelmezéséről van szó. Az Ecclesia Dei bizottságnak a Hittani Kongregációval való összekapcsolása megkönnyíti a teológiai párbeszédet. Mint ahogy arról már a média beszámolt, Fellay püspök június elején Rómában járt a Hittani Kongregációnál. Öt hónappal a kiközösítés feloldása után tehát – úgy látszik –, hogy a Hittani Kongregáció a Pius Közösséggel való kapcsolatot közvetlenül saját kezébe, hatáskörébe veszi.

Az US-amerikai bíboros, William Levada által vezetett legfelsőbb hittani intézmény négy bíboros rangban levő vezetője már hónapok óta keresi az utat, a tartalmat és a tárgyalófeleket a Pius Közösséggel folytatandó szakmai párbeszédhez. Az átszervezés határideje július 4-e, mely napon Castrillon Hoyos betölti 80. életévét, és ezzel automatikusan átadja az Ecclesia Dei vezetését.

Rómából úgy hírlik, hogy az új kezdésnek még Hoyos bíboros születésnapja előtt az elkövetkezendő napokban meg kell történnie. Mivel XVI. Benedek pápa márciusban azt írta, hogy az Ecclesia Dei bizottságot a kongregáció felügyelete alá helyezik, ebből az következik, hogy a kongregáció prefektusa, vagyis Levada bíboros lesz egyúttal a bizottság új elnöke is, míg Msgr. Camillo Perl továbbra is alelnök marad. A bizottság munkáját egy új titkár vagy az alelnök, valószínűleg püspöki rangban, koordinálja majd.

Az új struktúra világossá teszi, hogy a Pius Közösséggel való kapcsolatban az egyházi tanítás kérdéseiről, a II. Vatikánum elfogadásáról van szó. Bár az Ecclesia Dei bizottságnak eddig is volt egy öttagú bíboros-tanácsa (melynek Levada, a prefektus is tagja volt), de ezt a tanácsot gyakorlatilag soha nem hívták össze.

A summorum-pontificum.de cikke szerint a Vatikán oldaláról Charles Morerod svájci domonkos, míg a Pius Közösség részéről P. Gregoire Celier vezeti a tárgyalásokat.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA