A nyulak vagy a feltámadás ünnepe?
A salzburgi segédpüspök, Andreas Laun húsvéti kommentárja
(forrás: www.kath.net – 2009. április 11.)

„Krisztus feltámadott.” Ezt könnyű mondani, és Közép-Európában az emberek többsége „boldog húsvétot” kíván ismerőseinek. De miért nem „boldog Wellnesst”? – Húsvét – a „festett tojások” ünnepe, azon tojásoké, melyek húsvét után kapták a nevüket: húsvéti tojások? Vagy a nyulak ünnepe, melyek a tojásokat hozzák? Ez mind őrültség, ha húsvétnak van értelme, ha a feltámadás kérdését, a világtörténelem legfontosabb kérdését komolyan tesszük fel, nevezetesen annak az „Egynek” a történetét, aki „visszajött onnan”. Annak az Egynek, aki valóságos eltemetése után a sírból tényleg visszajött, mégpedig élve, egészségesen, boldogan!

„Gondolj arra, hogy por vagy és porrá leszel”, figyelmeztet az Egyház Hamvazószerdán minden embert, de Húsvétkor ehhez hozzáteszi: „Most gondolj arra is, hogy a porból fel is fogsz támadni”, ugyanolyan biztosan, mint ahogy „porrá leszel” halálod után!
     Feltámadás tehát, de az a feltámadás, mely valahogyan „nincs igazán megmagyarázva” abban az értelemben, ahogy különben az élet és az események „valóságosak”, ugyanolyan értelmetlen, mint a nyúl és a tojások: gyerekjáték, nem több, bár talán kedves és szórakoztató.

De mivel a „feltámadás igen vagy nem” kérdésénél „mindenről vagy semmiről” van szó, ez az esemény, ha csak kitalált, se nem kedves, se nem vidám, ahogyan egy gyógyíthatatlan beteggel sem csinálnak viccet helyzetének reménytelenségéről! Mörstad, a nagy norvég teológus mondta: „A Názáreti Jézus vagy Isten, és ezért képes volt teste halálán véglegesen diadalmaskodni, vagy csak ember, akkor viszont nem tudta teste halálát legyűrni.”

De ha az utóbbi igaz, akkor nincs többé okunk arra, hogy Isten létezésében higgyünk. Hiszen ez olyan Isten lenne, aki az Ő Atyja és a mi Atyánk, aki Őt és minket azonban nyomorultul hagy meghalni, sok esetben olyan kegyetlenül, mint a kereszten, és minden esetben véglegesen? Ebben az esetben az alapüzenet, „Isten szeret bennünket” nem lenne többé hihető. Valóságos feltámadás nélkül az ateizmus győzne!

Az Egyház hite azonban azt mondja: Krisztus feltámadott, valóban feltámadott. És ez az hit az egyetlen oka annak, hogy Húsvétot ünnepeljük!


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA