A Pius Közösség papszentelései továbbra sem megengedettek
(forrás: www.kath.net – 2009. június 17.)

A Pius Közösség papszentelései katolikus szempontból továbbra sem megengedettek – ez derül ki egy nyilatkozatból, melyet a vatikáni sajtóiroda szerdán hozott nyilvánosságra.

A nyilatkozatot a kath.net fordította le (ezt a fordítást vette át a Pius Közösség német nyelvű hivatalos honlapja is):

A Szentszék sajtóirodájának közleménye a Pius Közösség bejelentett papszentelései ügyében

A június végére tervezett papszentelések okán e napokban egyre gyakrabban felmerülő kérdés megválaszolására most sincs más válasz, mint utalni a Szentatyának 2009. március 10-én a katolikus Egyház püspökeihez írt levelében elhangzottakra: „Amíg a Szent X. Pius Papi Közösségnek az Egyházban nincs kanonikus állása, addig hivatalviselői az Egyházban semmilyen jogi hivatalt sem gyakorolhatnak. … Amíg a doktrinális kérdések nincsenek tisztázva, addig a Pius Közösségnek nincs kanonikus státusza az Egyházban, és addig hivatalviselői … az Egyházban jogszerűen nem gyakorolhatnak hivatalt.”

A szenteléseket tehát továbbra is illegitimnek kell tekinteni.

A pápa ugyanebben a levélben utalt az Ecclesia Dei bizottságnak a Hittani Kongregációban való új státuszára. Ok van azt feltételezni, hogy ezen új státusz megvalósítása közvetlenül előttünk áll. Ez jelenti az előfeltételt a Pius Közösség felelőseivel meginduló tárgyalásokhoz a tanbeli és következésképpen fegyelmi kérdésekben, melyek jelenleg még megoldatlanok.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA