A püspököknek teljesíteniük kell a motu proprioban foglaltakat
(forrás: www.kath.net – 2009. július 31.)

A pápa a világ összes püspökét arra kéri, hogy a mise úgynevezett régi rítusához adott utasításokat tartsák be. „A megyéspüspöknek tartaniuk kell magukat az utasításokhoz”, melyek a mise rendkívüli formájára vonatkoznak, írja az Ecclesia Dei Pápai Bizottság új titkára, Guido Pozzo egy levélben, melyet a „messainlatino.at” internetes hírportál hozott nyilvánosságra.

Ha egy egyházmegyében említésre méltó számú hívő van, aki régi rítusú misén szeretne részt venni, akkor nincs szükség „a megyéspüspök külön engedélyére” ahhoz, hogy ezt a kérést „effektíven teljesítsék”.

Hogy a hívek száma mikortól tartható „említésre méltónak”, azt nem lehet pausál megadni; ez teljesen „a helyi adottságoktól” függ.


Megjegyzés: Ha egy osztályban megtiltják a cigarettázást, de egyetlen tanulót sem büntetnek meg, akit dohányzáson kapnak rajta, akkor a tiltás a világon semmit nem ér. Ez minden ehhez hasonló helyzetre igaz. Amíg a Vatikán nem jár el egyetlen püspök vagy plébános ellen sem, aki nem teljesíti a Summorum Pontificum motu proprioban lefektetett utasításokat, addig mondhatnak bármit, nyilatkozhatnak kedvükre, inthetnek bárkit bármire, semmi nem fog történni. Sőt, ahogy a tanulók egyre merészebbek lesznek, ha látják, hogy senki nem fenyíti meg őket, úgy nő a püspökök és plébánosok bátorsága is az engedetlenséghez.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA