Ranjith érsek elhagyja a kúriát
(forrás: www.kath.net; www.summorum-pontificum.de – 2009. június 16.)

Ahogy azt már régóta rebesgették, és ahogy arról a vatikáni szakértő, Tornielli internetes honlapján nemrégen beszámolt, Albert Malcolm Ranjith Patabendige Don kuriális érseket XVI. Benedek pápa Colombo érsekévé nevezte ki – erősítette meg a hírt június 16-án a Vatikán. Utóda, az Istentiszteletek Kongregációjának titkári posztján, Joseph Augustine Di Noia domonkos atya lesz, aki eddig – 2002 óta – a Hittani Kongregáció másod-titkára volt.

A New Yorkban született olasz-amerikai Di Noia pátert július 11-én Washingtonban fogják püspökké szentelni. Tituláris egyházmegyéje nem egy több mint ezer éve megszűnt észak-afrikai egyházmegye lesz, hanem Oregon City érseki széke, mely 1928-ban vesztette el püspökvárosi rangját, amikor az egyházmegye központját Portland-ba helyezték át.

Ranjith érsek köztudottan annak híve volt, hogy a régi mise engedélyezését nagyvonalúbban szabályozzák. Többször nyilatkozott a kézbeáldoztatás ellen is. Colombo-ban Oswald Gomis érsek utóda lesz, aki most érte el az előírt korhatárt, és ezért lemondott tisztéről.

Az olasz médiában további változásokról is folynak a spekulációk. Ezek közül a tradíció számára talán a legérdekesebb, hogy Sydney érseke, George Pell bíboros – aki többször ünnepelte már a szentmisét a tridenti rítusban – a Püspöki Kongregáció élére kerülhet.


(szerk. megj.: A tradicionális német nyelvű – és nyilván a többi is – katolikus sajtó az egyetlen summorum-pontificum.de kivételével negatívan értékeli Ranjith érsek távozását – eltávolítását? – a kúriából. A summorum-pontificum.de úgy véli, hogy Ranjith érsek sok jót tehet a tradícióért hazájában. Ezt egy percig sem vitatom, én is jónak tartanám, ha egy hozzá hasonló érsek lenne Magyarország prímása. Ugyanakkor Sri Lanka nem Német- vagy Franciaország, ahonnan hatékonyan be lehet avatkozni a világegyház dolgaiba. Ranjith érsek az egész Egyház számára a tradíciónak csak a kúriában tudott volna igazán segítségére lenni, nem pedig a világ végén egy ázsiai országban. Ezek után felmerül a kérdés: hogyan tudták a tradíció ellenségei elérni, hogy XVI. Benedek pápa olyan valakit távolítson el a Vatikánból, akit maga hívott oda – nyilván nem ok nélkül. És ha Ranjith érseket valóban eltávolították, akkor ez a modernizmus újabb térnyerését fogja-e jelenteni?)


E hírrel kapcsolatban lásd a következő cikket:
         További személyi változások a római kúriában


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA