Egy egészen normális hétvége
(forrás: www.summorum-pontificum.de – 2009. május 25., 26. és 29.)

Öt (négy rossz és egy jó) hír a summorum-pontificum.de katolikus portálon az elmúlt napokban megjelent termésből


1.
Az „egység” jele

Amennyiben hinni lehet a WDTPRS és Rorate Coeli internetes portáloknak, Louis Sankalé, Nizza püspöke elrendelte, hogy egyházmegyéjében Pünkösd ünnepén mindössze egyetlen szentmisét szabad bemutatni – „az egység jeleként”.

Ezt az egy ünnepet a nizzai zenecsarnokban tartják, melyben – aszerint, hogy hány széket helyeznek el – 1200 és 6000 fő közötti látogató fér el. Bár a „meghívóban” direkt nem található tiltás más istentiszteletek megtartására, a szöveg egészen világosan arra szólít fel, hogy „azok, akik komoly ok miatt nem tudnak részt venni ezen az ünnepen, távolból csatlakozzanak hozzá”.

A püspök a résztvevőknek „nagy és egyedülálló látványosságot (grand spectacle) ígér, melybe mindenki beszállhat”.


2.
A trieri püspök beiktatása



Trier/Németország


Trier új püspökének, Dr. Stefan Ackermann püspöknek beiktatása minden említésre méltó esemény nélkül zajlott le.

A köntös, melyet a püspök ezen ünnepi alkalomból hordott, a hírek szerint a dómkáptalan ajándéka, mely kétségen kívül megfelel a Trierben székelő Német Liturgikus Intézet ízlésének.


3.
A kehely és a patena „a nép ajándékai”

Robert Zöllitsch, Freiburg érseke és a német püspöki konferencia elnöke egyházmegyéje számára most felszentelt két pap szentelési ünnepségét arra használta fel, hogy prédikációjában a laikusok hivatalának fontosságát emelje ki. Kehely és patena, amiket a pap szentelésekor kap, „a nép ajándékai”. A nép minden ajándékát felismerni és ezeket az Egyház gazdagítására fordítani, ezek a papi szolgálat legfontosabb összetevői.


4.
Ökumené azonnal!

A Brémában megtartott evangélikus egyháznap, mely május 24-én ért véget, a következő nem hivatalos mottó alatt zajlott le: ökumené azonnal! A katolikus résztvevők, mint például az ismert bencés, Anselm Grün atya is, a katolikusok és protestánsok „vacsoraközösségét” követelték.

A hivatalos szónokok viszont türelemre szólítottak fel a „többi egyházzal” való kapcsolatok kialakításában – Róma még jutott el idáig.


5.
A Jó Pásztor Intézet három új szubdiakónussal gazdagodott

Május 23-án Potenza volt érseke, Mgr. Ennio Appignanesi a római Santa Lucia in Selci templomban a Jó Pásztor Intézet három tagját szentelte szubdiakónussá.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA