A pápai szentföldi látogatásának hivatalos programja
(forrás: www.exsultet.net – 2009. március 26.)

Alig pár nappal XVI. Benedek pápa Afrikából (Kamerun és Angola) való visszatérése után a Szentszék nyilvánosságra hozta a pápa szentföldi zarándokútjának hivatalos programját. E szerint:

A pápa 2009. május 8-án, pénteken érkezik repülőgéppel a jordániai Ammanba, hogy a kereszténység szent városait felkeresse, mielőtt a következő hét péntekjén, tehát május 15-én Tel Avivból visszarepül Rómába.

Rögtön megérkezése után, május 8-án a Szentatya meglátogatja Ammanban a rokkantak részére berendezett Regina-Pacis központot. Kora este a jordániai királyi párnál tesz udvariassági látogatást.

Szombaton Benedek pápa a Nebo hegyi Mózes emlékhelyre látogat. E helyről vethetett Mózes egy pillantást a Jordánon túlra fekvő Istentől népének az ő közvetítésével meghirdetett ígéret földjére, melyre azonban ő soha nem léphetett be. Nem sokkal később a Szentatya megáldja a Madaba-i latin pátriárkatus új egyetemének alapkövét. A nap többi részét a pápa Ammanban tölti, ahol először Husszein király sírmecsetjét látogatja meg, majd ezt követően a muzulmánok vallási vezetői, a diplomáciai testület és a jordániai egyetemek rektorai előtt mond beszédet. Benedek pápa ünnepélyes vecsernyével zárja a napot.

Vasárnap délelőttre, még mindig Ammanban egy misét terveznek a jordániai főváros stadionjába. Ezt követően a Jordán folyónál fekvő Bethaniában a Szentatya felkeresi Krisztus megkeresztelésének helyét, és megáldja a (melkita?) görög-katolikus és a latin egyház templomainak alapkövét.

Benedek pápa hétfőn búcsút vesz Jordániától, majd Jeruzsálemben fogadja őt az izraeli államfő. A Yad Vashem emlékhelynél kora este mond a pápa beszédet.
     (A nemzetiszocializmus alatti tömeges zsidógyilkosság emlékére állított emlékhely azért került kritika alá, mert XII. Pius pápáról az áll ott, hogy a nemzetiszocializmus évei alatt hallgatott, amely állítás minden történelmi alapot nélkülöz.) Ezt követően a pápa azon szervezetek képviselőivel találkozik, akik elkötelezték magukat a vallások közötti párbeszéd mellett.

A jeruzsálemi tartózkodásnak május 12-én különböző állomásai lesznek. A Szentatya először a híres szikladómot látogatja meg, majd találkozik a jeruzsálemi főmuftival. Ezután a siratófalhoz megy, mielőtt a két jeruzsálemi főrabbinál tenne udvariassági látogatást. Délután az Olajfák hegyének lábánál pápai misére kerül sor.

Szerdán és csütörtökön egész napos látogatást tesz a pápa Betlehemben és Názáretben. A programban mindkét helyen ünnepélyes mise áll, miközben Názáretben számítanak több hívőre. Krisztus születési barlangjába a pápa magánlátogatás keretében megy le, áll a hivatalos programban. A politikai programban szerdára a palesztinai autonóm hivatal elnökénél, Mahmud Abbas-nál tett látogatás szerepel. Názáretben a Szentatya meglátogatja az Angyali Üdvözlet grottáját, majd a bazilikában ünnepli a vecsernyét. Délután a pápa a názáreti ferencesek konventjében találkozik az izraeli miniszterelnökkel. Jelenleg Ehud Olmert vezeti Izraelben az ideiglenes kormányt.

Május 15-én reggel a Szentatya a jeruzsálemi görög-keleti pátriárka tróntermébe megy ökumenikus találkozóra. Ezután meglátogatja a Szentsír bazilikát, valamint az örmény pátriárka templomát. 14 óra körül vesz búcsút XVI. Benedek pápa a Szentföldtől, és mintegy két órával később érkezik vissza Rómába.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA