A tárgyalások október közepén kezdődnek
(forrás: www.exsultet.net – 2009. szeptember 15.)

Szeptember 15-én, kedden hivatalos helyről is megerősítették, hogy a Szentszék és a Pius Közösség közötti dialógus október közepén kezdődik.

„Az első találkozó, mely a Lefebvristákkal való dialógus kezdetét markírozza, október második felében lesz”, mondta P. Federico Lombardi, XVI. Benedek pápa sajtószóvivője.

P. Lombardi egyúttal azt is megerősítette, hogy a Vatikán szakértői azok lesznek, akiknek neve a sajtóban már szeptember elején nyilvánosságra került: a nemzetközi teológiai bizottság titkára, a svájci 47 éves domonkos, Charles Morerod; a német jezsuita dogmatikus, Karl Josef Becker és az Opus Dei általános vikáriusa, Fernando Ocariz Brana.

Miután mind a hárman tomistáknak számítanak, elképzelhető, hogy a tárgyalások tényleg gyümölcsözőek lesznek. Ocariz már 1988-ban részt vett a Róma és a közösség között folytatott tárgyalásokban.

Charles Morerod ezen kívül még a San Tommaso d’Aquino Pápai Egyetem filozófiai fakultásának dékánja, aki az Aquinói Szent Tamás kutatás egyik legjobb szakértőjének számít. Teológia mellett, filozófiából is doktorált, és a Hittani Kongregáció konzultora.

Fernando Ocariz Brana a Hittani Kongregáció tanácsadójaként a „Dominus Jesus” egyik fő szerzőjének számít. A 64 éves Ocariz a 80-as évek óta Rómában a teológiai pápai akadémia tagja.

A bizottság legidősebb tagja, a német Karl Josef Becker, egy XVI. Benedek pápa által nagyrabecsült teológus. Becker oktatott a Gregoriana Pápai Egyetem teológiai fakultásán, és a Hittani Kongregációnak is konzultora volt.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA