A pápa abban reménykedik, hogy a Pius Közösséggel létrejön a teljes egység
(forrás: www.kath.net – 2010. január 15.)

A pápa azt reméli, hogy haladást érnek el a tradicionalistákkal folytatott teológiai tárgyalásokban. Január 15-én, pénteken erről beszélt a Vatikánban, a Hittani Kongregáció tagjai előtt, akik most tartják plenáris ülésüket. A Pius Közösséggel folytatott dialógus a Hittani Kongregáción belül zajlik.

„Azt elérni, hogy minden keresztény közös tanúbizonyságot tegyen a hitről – ez az Egyház prioritása minden időben, hogy minden embert Istenhez vezessen. E szellemben bízom intézetek igyekezetében, hogy a még fennálló tanbeli problémák megoldódnak, hogy a Szent X. Pius Papi Közösséggel teljes egyházi közösséget érhessünk el.”

Azonos igyekezetet kíván az anglikánokkal kapcsolatban is, akik a katolikus Egyházzal való közösséget keresik.

„E csoportok hűséges kötődése az igazsághoz, mely Krisztustól jön, és melyet az Egyház tanítóhivatala hirdet, semmiképpen nem áll ellentétben az ökumenikus mozgalommal, hanem sokkal inkább annak végső célját mutatja, mely abban áll, hogy az Úr tanítványaival teljes és látható közösségre jussunk.”

A Hittani Kongregáció – melyet XVI. Benedek pápává való választása előtt maga vezetett – prefektusa, William Levada amerikai bíboros, rövid beszédben mondott köszönetet a pápának a dikasztérium iránt mutatott bizalmáért. Neki is a szívén fekszik a Pius Közösséggel való párbeszéd és a korábbi anglikánoknak a katolikus Egyházba való integrációja, mondta Levada.

A képen Levada bíboros látható.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA