A földrengés „az Ördöggel kötött paktum” következménye
(forrás: www.kath.net – 2010. január 17.)

Haiti/USA
Pat Robertson protestáns TV-prédikátor (Virginia államból) a Haiti-i földrengésben „az Ördöggel kötött paktum” következményét látja. A sziget lakossága ezt a paktumot a 18. század végén kötötte, hogy felszabaduljon a francia gyarmati uralom alól, mondta a 79 éves prédikátor a CBN egyik adásában. Az Ördög elfogadta ezt a megállapodást és a haitiak „kihajították” a franciákat.

E paktum következményei a mai napig érezhetőek. Hiszen Haiti szemmel láthatóan átok alatt áll. Ez többek között megmutatkozik a szomszédos országgal való összehasonlításban. Mind a két ország Hispaniola szigeten fekszik. „De míg a Dominikai Köztársaság jómódú, egészséges, és tele van szállodákkal, addig Haiti kétségbeejtően szegény”, mondta Robertson. Utalt arra, hogy a francia uralommal szembenállók 1791-ben Voodoo (baudou = a szigetre hurcolt négerek eredeti vallása) szertartásra gyűltek össze. Haiti bennszülött történészei szerint ez az időpont jelenti a francia uralom elleni felkelés kezdetét. 1804-ben Haiti független lett.

Robertson ezután arra szólított fel, hogy imádkozzanak az országért, „hogy sok ember forduljon nagyvonalúan Isten felé”. A prédikátor kijelentette, hogy bízik abban, hogy ebből a tragédiából valami jó fejlődik ki. Robertson az Egyesült Államok legismertebb és legnagyobb hatású konzervatív protestánsa.
     1988-ban a republikánusok elnökjelöltje volt. Robertson később Venezuela szocialista elnökének, Hugo Chavez-nek a meggyilkolására hívta fel hallgatóit. Ariel Scharon izraeli miniszterelnök agyvérzését Isten büntetésének nyilvánította, amiért Scharon alatt Izrael kivonult a Gázai övezetből.
     A 2001. szeptember 11-i terrormerényletet és 2005-ös „Katrina” hurrikán pusztítását is Isten büntetésének tartotta Amerika bűneiért, mint az abortusz és a homoszexualitás.

2003-ban Voodoo-papok állatáldozatokkal Haitit ismét az Ördögnek ajánlották fel. Az akkori államelnök, Jean-Bertrand Aristide fél évvel azelőtt tette meg a Voodoo-kultuszt a katolicizmus mellett a második hivatalos államvallássá. Aristide 2004-ben száműzetésbe vonult.
     A Voodoo-kultusz a nyugat-afrikai Beninből származik, gyökerei a törzsi vallásokba és a boszorkánykultuszba nyúlnak vissza. Követői mágikus szertartásokkal képesek lesznek bosszút állni és embereket halálba kergetni. (A Révai-Lexikon – vagyis 1900-as adatok – szerint Beninben a négerek különösen vad fétisimádók voltak, akik az angol gyarmatosítók szigorú tiltása ellenére még ekkor is emberáldozatokat mutattak be.)

2004-ben mintegy 100 ezer evangéliumi keresztény az ország függetlenségének 200. évfordulója alkalmából Haitit Jézus Krisztusnak ajánlotta, mellyel az volt a céljuk, hogy a Voodoo-kultusz uralmát megtörjék.

Bár számtalan nemzetközi segélyszervezet próbál enyhíteni a lakosság gondjain, a szállítmányok csak lassan érik el a rászorultakat, ezért egyre több a rablás és fosztogatás, sőt már a segélyszervezetek csoportjait is megtámadták, aminek következtében közülök néhányan ott is hagyták már Haitit.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA