Új kinevezések a kúriában
(forrás: www.kath.net – 2010. június 11.)

XVI. Benedek pápa szemmelláthatóan még a nyári vakációja előtt (melyet idén teljes egészében Castel Gandolfo-ban tölt) a Püspök Kongregáció élére prominens személyt akar kinevezni – jelentett az „Il Messaggero”. Az újság szerint az évek óta Giovanni Battista Re bíboros által vezetett kongregáció új prefektust kap.

A legvalószínűbb jelölt Olaszország jelenlegi vatikáni követe, Giuseppe Bertello érsek. Andrea Tornielli, az „Il Giornale” vatikáni tudósítója, már áprilisban jelezte a változást, de ő George Pell bíborost, Sydney jelenlegi érsekét nevezte meg Re bíboros utódjaként a kongregáció élén. Ezt a spekulációt maga a bíboros cáfolta. Tornielli szerint azonban még mások is szóba jönnek erre a fontos posztra: Marc Ouellet bíboros, Quebec érseke; Stanislaw Rylko bíboros, a Pápai Laikus Tanács elnöke; Angelo Bagnasco bíboros Genovából, az olasz püspöki konferencia elnöke; valamint Mauro Piacenza érsek, a Klérus Kongregáció titkára.

A „Messaggero” további kinevezésekről is beszámol: Walter Kasper kúriai bíborost, a keresztények egységét támogató pápai tanács elnökét valószínűleg leváltják, és a helyére Kurt Koch bázeli püspököt, a svájci püspöki konferencia korábbi elnökét nevezik ki.

Az újság arról is beszámolt, hogy a kúriában egy új tanács alapítását tervezik, mely a Nyugat új-evangelizálásával foglalkozik majd. Ennek vezetését XVI. Benedek pápa Rino Fisichella érsekre, a pápai akadémia az életért elnökére akarja bízni.

2010. június 14.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA