Oltárszentelés a régi rítusban
(forrás: www.summorum-pontificum.de – 2010. június 24.)

Három évvel a Summorum pontificum motu proprio megjelenése után még mindig ott tartunk, hogy a következő hír annyira nem mindennapos és nem természetes, hogy eseményszámba megy. Persze azok után, hogy a pápa szertartásmestere kijelentette, hogy a pápa nem fog „régi misét” bemutatni, és még sok más botrányos esemény után ezen nem lehet csodálkozni. Mit is mondott Williamson püspök? „Az emberek előtt az Egyháznak vége van, Isten előtt nem.” És arra is egyre többen gondolnak, hogy látva Oroszország vallásos fejlődését, a lelki megújulás onnan jöhet, de legalábbis ott fog végbemenni.


Moszkva/Oroszország
2010. Június 20-án, vasárnap Paul Pezzi érsek a moszkvai Szent Isten-Anyja érsekségből székesegyháza egyik kápolnájának oltárát a régi rítusban szentelte fel.

Az egy német vagy lengyel templomból származó és helyreállított oltár és a kápolna a jövőben a moszkvai régi rítusú közösség számára lesz fenntartva.

A szentelés után az érsek a kórusban foglalt helyet azon az első régi rítusú szentmisén, melyet ezen az oltáron mutattak be.

Fr. Ray Blake a St. Mary Magdalen-ból videó-beszámolót tett közzé az eseményről, mely itt található:
     http://marymagdalen.blogspot.com/2010/06/traditional-altar-consecrated-in-moscow.html

(A summorum-pontificum.de cikkéből sajnos nem derül ki, hogy milyen közösségről van szó: valamilyen Ecclesia Dei közösségről, vagy piuszos-ról, vagy a Szent Josephat-ról vagy csak egyszerűen egy helyi kezdeményezésű közösségről, melynek működését az érsek nem hogy nem gátolja, de – mint látjuk – segíti.)

2010. június 28.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA