„Tridenti” püspök lesz a Signatura egyik bírója
(forrás: www.summorum-pontificum.de – 2010. január 30.)

Január utolsó hetének első napjaiban a pápa a Signatura – az Egyház „alkotmánybírósága – számára új tagokat nevezett ki. Az új tagok egyike Fernando Guimaraes püspök a brazil Garanhuns-ból.

Guimaraes püspök már püspökké való kinevezése előtt fontos szerepet játszott a régi rítushoz ragaszkodó katolikusoknak az Egyházba való teljes beilleszkedésében a brazil Camposban. Saját egyházmegyéjében és a világegyházban azóta is újra és újra síkra szállt a hagyományos liturgia mellett.

(Castro Mayer, Campos-i püspök Lefebvre érsekkel együtt szentelte fel 1988-ban a Szent X. Pius Papi Közösség négy új püspökét. Miután emiatt kiközösítették, saját közösséget alapított a hozzá, illetve a régi liturgiához hűséges papjaiból. Ez a közösség 2001-ben teljes egységre lépett Rómával.)

Guimaraes püspöknek a Signaturában valószínűleg kevés köze lesz a liturgikus kérdésekhez. De abból a tényből, hogy Burke érsek, a régi liturgia nagy pártolója, ennek a prefektusa, és hogy így a tradíciónak már két képviselője dolgozik ezen a fontos helyen, látnivaló, milyen fontos a pápának, hogy a tradíció a kúriában megint nagyobb jelentőséget nyerjen.

A képen Guimaraes püspök látható.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA