XVI. Benedek és a rózsafüzér
(forrás: www.kath.net – 2010. október 6.)

A rózsafüzér „lelki fegyver” minden keresztény számára, „fény a lelki megújulás és a szívek visszafordulásának útján”.

XVI. Benedek pápa az október 6-i általános audiencia több nyelven elmondott búcsúüdvözleteiben arra szólított fel, hogy az októberi rózsafüzér-hónapban a rózsafüzér imát különösen a világ békéjéért és az Egyház küldetéséért imádkozzák.

A Rózsafüzér Királynője ünnep (október 7-én) eme „egyszerű ás hatásos” ima újra-felfedezésére szólít fel. Ezen ima középpontjában a Krisztusról való elmélkedés áll, mely különösen a Krisztussal való személyes találkozást segíti elő.

Olaszul mondott köszöntőjében a pápa ezt mondta: „Kedves fiatalok, arra hívlak meg benneteket, hogy a rózsafüzért minden napotok imájává tegyétek. Kedves betegek, arra bátorítalak benneteket, hogy a rózsafüzér ima segítségével bizalommal helyezzétek magatokat Isten kezeibe. Kedves fiatal házasok, arra buzdítalak benneteket, hogy a rózsafüzérből Krisztus titkairól való állandó elmélkedést csináljatok.”

A Rózsafüzér ünnepet Szent V. Pius pápa (1566-72) vezette be „A győzelem királynője” emléknapjaként, hogy a keresztényeknek a török flotta feletti Lepantónál 1571-ben kivívott tengeri győzelméért köszönetet mondjon. A hivatalos kalendáriumba 1716-ban került be az ünnep mint az oszmánok felett Savoyai Jenő vezetésével kivívott győzelem emléknapja.

2010. október 22.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA