Az Egyháznak használnia kell a pásztor botját a tévtanítók ellen
(forrás: www.fsspx.info – 2010. július 19.)

Részlet XVI. Benedek pápa homiliájából Jézus Szentséges Szívének ünnepén a papév lezárásának alkalmából

A pásztornak szüksége van botra a vadállatok ellen, akik be akarnak törni a nyáj közé, a rablók ellen, akik zsákmányt keresnek. Az ütésre szolgáló bot mellett áll a másik bot, melyre támaszkodik, és amelynek segítségével teljesíti a nehéz útszakaszokat. Mindkettő hozzátartozik az Egyház szolgálatához, a pap szolgálatához.

Az Egyháznak is használnia kell a pásztor botját, mellyel a hitet védi a hamisítók ellen, az olyan vezetések ellen, melyek valójában rontások. Éppen a bot használata lehet a szeretet egyik nagy szolgálata.
     Ma láthatjuk, mennyire nem szeretet az, ha a papi élethez méltatlan viselkedést eltűrjük. Ugyanígy nem számít szeretetnek, mely a tévtant, a hit elferdítését és felbomlását elterjedni engedi.
     Sokan úgy tesznek, mintha mi találtuk volna ki magát a hitet. Mintha az nem Isten ajándéka, az értékes igazgyöngy lenne, melyet nem engedhetünk elrabolni magunktól.

Természetesen a verő-botnak újra és újra a pásztor támasz-botjává kell lennie, mely segít az embereknek a nehéz úton járni és az Urat követni.

2010. július 22.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA