Egy mai teológus kettős élete
(forrás: www.kath.net – 2010. december 3.)

December 3-án a kath.net internetes portál azon meditált, hogy David Berger kölni teológust eltiltják-e végre a hittanoktatástól vagy sem? (A kölni érsekség szóvivője a kath.net kérdésére úgy reagált, hogy „az egész ügy még feldolgozás alatt áll, és ez még több időt vesz igénybe”.)
     David Berger a médiában napok óta az Egyház tanítása ellen nyilatkozgat és szitkozódik, miközben homoszexuális életét próbálja meg igazolni.
     David Berger hónapokkal ezelőtt a nyilvánosság előtt bejelentette, hogy praktizáló homoszexuális, és ezzel gyakorlatilag bevallotta, hogy éveken keresztül kettős életet folytatott.

Berger a médiában napok óta terjeszti obskúrus téziseit. Egyik ilyen bizonyítatlan elmélete például így hangzik: „El kell ismerni, hogy a katolikus klerikusok és papjelöltek nagy része Európában és az Amerikai Egyesült Államokban homoszexuális beállítottságú.”

Berger jelenleg még hittanoktató és nyelvtanár egy kölni érsekség területén működő gimnáziumban. Ezen kívül – és ez adta az okot e hír megjelentetésére – egyik könyve (vagy könyvei) jelenleg is kapható a magyar tradicionális katolikus könyvpiacon. A „Találkozás Aquinói Szent Tamás” című művét 2008-ban fordították magyarra, majd jelentették meg, tehát abban az időben, amikor már gyanú merült fel kettős életét illetően, ez ugyanis már 2007-ben megtörtént. Az a magyar kiadó, mely Berger műveit a magyar katolikusok között terjeszti, Hans Küng műveket is publikál, miközben számos valóban hithű katolikus könyv kiadásával az olvasókban azt a látszatot kelti, hogy megbízható, hithű katolikus kiadó-társaság. Így különösen nagy kárt okoz a lelkekben.

Egy, 2010. április 15-én a kath.net-en olvasható cikkből – mely Manfred Hauke luganoi dogmatika-professzorral való beszélgetés után készült – kiderült, hogy David Berger, aki habilitált teológus, hittantanár, neves tomista és a „Teológiai” című hithű katolikus lap kiadója, a Facebook-on botrányos fellépéseivel hívta fel magára a figyelmet, azaz homoszexuális életét, praktikáit saját maga tárta a nyilvánosság elé. Miután a „Teológiai” című hithű katolikus lap kiadását támogató közösség vezetői meggyőződtek arról, hogy a botrányos közlemények valóban az „ő” David Berger-üktől erednek, megbeszélésre hívták a teológust. Berger azonban nem ment el a találkozóra, hanem e-mailben megerősítette, hogy a Facebook-on megjelent oldalak tőle származnak, és egyúttal lemondott kiadói státuszáról, amit az interneten is nyilvánosságra hozott. Ezzel a „nyilvánossághoz való menekülésével” csak eléje ment a lap támogatói-közösségének szándékának.
     Hauke professzor, aki maga is tagja a kiadást támogató közösségnek, a kath.net-nek kijelentette, hogy Berger „visszaélt azzal a bizalommal, melyet beléje vetettek, de most a hely szabaddá vált egy új kezdés számára”.

2010. július 27-én a kath.net arról adott hírt, hogy Berger-t kizárták a római Aquinói Szent Tamás Akadémiáról. Az akadémia azért vonta vissza Berger oktatói engedélyét, mert „az egyházi tanítás egyes pontjaival szembeni álláspontja” a tanítást nem teszi lehetővé.

Berger saját nyilvános vallomása előtt „konzervatív” teológusnak és Aquinói Szent Tamás nagy szakértőjének számított. 2010. áprilisában a német Frankfurter Rundschau című lapban megjelentetett cikkében, melyben bevallotta homoszexualitását, a katolikus Egyház szemére vetette, hogy „képmutatóan, bigottan” áll a homoszexualitáshoz, és hogy neki Szent Tamás teológiájához való felfogása megengedi a homoszexualitás pozitív megítélését, értékelését. (!)

Az Akadémia Opus Dei-hez tartozó elnöke, Lluis Clavell Berger-nek küldött levelében azt írta, hogy a docensek „mély fájdalommal” és megdöbbenéssel vették tudomásul David Berger megváltozását és jelenlegi „nézeteit”.

David Berger viselkedése kiválóan alkalmas, hogy leleplezze a halálos bűnben élő emberek önsebző, hazug életét, meghasonlását. Aki folyamatosan Isten ellen lázad, kettős életet folytat és visszaél mások bizalmával, azt bűnei egyre súlyosabb bűnök elkövetésére, végül önmaga leleplezésére és egyúttal lázadásra kényszeríti. Mikor már nem tudja kettős életét elviselni, lerántja álarcát és önmaga igazolására nyíltan szembefordul az Egyházzal.

Mindezek után nehezen érthető, hogyha már kiadta, akkor most miért terjeszti még mindig a magyar kiadó ennek az embernek a művét.

2010. december 5.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA