Vatikáni következetesség

1.
A felszabadítás-teológia csalóka elvei
(forrás: www.kath.net – 2009. december 5.)

XVI. Benedek pápa a brazil püspökök előtt, akik ad limina látogatáson tartózkodtak Rómában, a felszabadítás-teológiában található marxista irányzatok ellen foglalt állást. A pápa mindazon hívekhez apellált, akikre e teológia csalóka elvei benyomást tesznek, vagy ezekhez vonzódnak, hogy e teológia helyett forduljanak az Egyház korrekt tanításához.

A katolikus hit legfelső irányelvei a katolikus tradíció, a Szentírás és az Egyház tanítóhivatala, szögezte le a pápa. E hármat a „Szentlélek olyan módon kapcsolja össze, hogy egyik sem tud a másik kettő nélkül meglenni”, tette hozzá.

XVI. Benedek pápa kifejezetten emlékeztetett a 25 évvel ezelőtt az ő vezetése alatt álló Hittani Kongregáció által kiadott „Libertatis nuntius” kezdetű instrukcióra, mely a felszabadítás-teológia káros irányzatai, különösen a marxizmusból kölcsönzöttek ellen foglalt állást.


2.
A szerzetes-kongregáció új prefektusa méltatta a felszabadítás-teológiát
(forrás: www.kath.net – 2011. február 15.)

A vatikáni szerzetes-kongregáció új prefektusa, Joao Braz de Aviz brazil érsek 2011. február 16-án foglalja el új hivatalát. Három nappal ez előtt, vasárnap, Brazília székesegyházában istentiszteletben búcsúzott el egyházmegyéje papjaitól és híveitől. Ezzel egyidőben a vatikáni lap, az „Osservatore Romano” nyilvánosságra hozott egy nagyon figyelemreméltó interjút, melyben az érsek a felszabadítás-teológiát méltatja.

A felszabadítás-teológiában hangsúlyozott „elsődleges opció a szegények számára” Aviz szavai szerint „az Evangélium opciója, mely szükséges az üdvhöz”. Ennek hangsúlyozása a felszabadítás-teológia által „az Egyház beszédes és felelősségteljes viselkedése” volt, hogy a „szociális kirekesztés széles körben elterjedt jelenségére” felhívja a figyelmet.

Aviz érsek ezzel kapcsolatban emlékeztetett II. János Pál pápára, aki kijelentette, hogy a felszabadítás-teológia „nem csak hasznos, de szükséges is”. …

Aviz a Szlovéniában született Franc Rode bíboros utóda, aki kora miatt nyújtotta be lemondását, melyet a pápa ez év elején fogadott el. Aviz kinevezésével, a klérus-kongregáció prefektusának, Claudio Hummes – aki szintén brazil – bíboros távozásával ismét van a vatikáni minisztériumoknak latin-amerikai vezetője. Elődével (elődeivel ?) ellentétben, aki lazarista volt, Aviz maga nem szerzetes.

Joao Braz de Aviz 1947-ben született a dél-brazíliai Mafra városban. Filozófia és teológia tanulmányait először szülőhazájában, majd a római Gregoriana-, illetve Laterán egyetemen folytatta. 1972-ben szentelték pappá. 2004 óta országa fővárosának érseke volt.


2011. február 22.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA