A pápa istentiszteleten vesz részt abban a kolostorban, melyben Luther élt
(forrás: www.kath.net – 2011. április 13.)

XVI. Benedek pápa 2011. szeptember 23-án a német evangélikusok vezetőivel Erfurtban abban az egykori ágostonrendi kolostorban fog találkozni, ahol Luther Márton 1505 és 1511 között szerzetesként élt. A találkozóra és az ökumenikus istentiszteletre 75 percet terveztek be.

Az evangélikusok sajtószóvivője, Reinhard Mawick ezt nyilatkozta: „Nagyon örülünk, hogy a pápa elfogadta meghívásunkat, és ezen a jelentős helyen mind egy beszélgetésre, mind egy istentiszteletre sor kerül.”

Luther Márton (1483-1546) 1507. május 2-án ebben a kolostorban ünnepelte első szentmiséjét. Saját beszámolója szerint itt élte át az őt legjobban formáló éveit. Az egykori kolostor ma konferenciaépület, ahol meg is lehet szállni és ahol egy állandó kiállítás: „Biblia-Kolostor-Luther” kapott helyet.

Közép-Németország evangélikus egyházának püspöknője (?) örömmel fogadta a „világos ökumenikus jelet”. Azt mondta, hogy milyen jó, hogy mindkét egyház képviselői olyan helyen találkozhatnak, „ahol közös történetük különösen nyomatékosan van jelen”. Mint evangélikus helyi püspöknő (?), megtiszteltetésnek érzi, hogy a pápát egy ágostonos kolostorban üdvözölheti.


(szerk. megj.:
1. Nem értem, hogy tud a pápa egy eretnek „püspöknővel” hivatalosan találkozni, és vele „istentiszteletet” ünnepelni, hogy tudja ezt Krisztus földi Helytartójaként magával elintézni.
2. Hogyan képes valaki örömmel odamenni, ahol „megölték”, illetve meg akarták ölni?)


2011. április 23.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA