A bárányok lázadása
(forrás: www.summorum-pontificum.de és www.summorum-pontificum.de – 2011. március 12.)

Úgy tűnik, hogy a német katolikus egyház hittől távol levő, de annál hangosabb disszidensei túlfeszítették a húrt a memorandumukkal. Évtizedek óta most első ízben történt, hogy azok a hívők, akik katolikusok akarnak maradni, fellázadtak az e körökből természeti törvény gyanánt érkező protestantizáló trend ellen.

E próbálkozások legérdekesebb akciója a „von-Galen-bíboros-kör”-ből indult ki. Katolikus laikusok és papok közössége petíciót küldött XVI. Benedek pápának, melyben arra kérik, hogy létesítsen egy olyan irodát, ahova a hívek a „felülről” eltűrt rombolás és az Egyház széthullása miatti aggodalmukat elküldhetik.

Ezt írták a pápának:
     Véleményünk szerint a fő ok abból ered, hogy a püspökök gyakorlatilag érinthetetlenek, és ezért szinte lehetetlen vagy kilátástalan azon püspökök ellen, akik főpásztori kötelességüket súlyosan megsértik, sikeresen panaszt emelni.
     Ezért arra kérjük, hogy létesítsen egy „panasz-irodát”, ahova az aggódó laikusok alapos bizonyítékokkal fordulhatnak, ha püspökük, vagy püspökeik nem az Egyház tanításához és törvényeihez tartják magukat. Ebben az irodában ne csak egyházi jogászok, mint az Egyház képviselői, hanem világi jogászok is dolgozhassanak. Utóbbiaknak nem kell bírói felhatalmazás, de olyan helyzetben kell lenniük, melyben ítéletet alkothatnak arról, hogy a benyújtott panasz valóban jogos vagy nem.


2011. március 25.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA