Az „építészeti protestantizálódás” zavartalanul folyik tovább
(forrás: www.fsspx.info – 2011. március 28.)


Körülbelül nyolc hónapi renoválás és a művészi berendezés újjáalakítása után tegnap, 2011. március 27-én újra megnyílt a Szent Jodokus plébániatemplom.

Az egyházközség honlapján külön ki emelték az újjá alakított legfőbb részek művészi értékét. A képeken az új oltár, ambo, tabernákulum és a keresztút egyik állomása látható.

A Luther Márton által a 16. században bevezetett úrvacsora-asztal megint egyszer maradéktalanul kiszorította a katolikus főoltárt. A szentélyben természetesen nincs többé tabernákulum. Az Oltáriszentséget oldalra tették. A fotón látható fehér oszlop, mégha első pillanatra nem is lehet felismerni, maga a tabernákulum. A tabernákulum korábban a szentély központjában volt, most pedig egy külön látszat-kápolnába tették.

A keresztút különösen figyelemreméltó. Ez a lemez nem gyártási hiba, mert az állomásokat szimbolizáló összes lemez ugyanilyen üres.

Egy hívő elmondása szerint senki nem mer protestálni. A plébános szerint ez a művészet, és nyilván az egyházmegye is annak tartja. Az újjáalakítás 2, azaz kétszázezer euróba került.

A Jodokus templom eredetileg egy nagyon szép minorita-templom volt, melyet a 16. században építettek.




2011. április 4.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA