Remegés a felelősségtől
Richard Williamson püspök 2011 március 26-i Eleisón-kommentárja

Manapság sok embernek annyira érzelgős elképzelése van Istenről, és annyira szegényes fogalma Isten hatalmáról, hogy egyszerűen nem képes felfogni, hogy Isten büntetni is tud –, hogy az anyagi univerzumot vagy az időjárást is büntetésként használhatja. Nyomós érv szól amellett, hogy a tektonikus földrétegek instabilitása, melyek olyan katasztrófát, mint a Japánban történt legújabb, képesek előidézni, az emberek bűneinek következménye és büntetése. Ezen érv rövid megvilágítása:

Mielőtt Ádám és Éva bűnbe estek, az emberi természet Isten nagyszerű alkotása volt; erős és stabil, mégha nem is sebezhetetlen. Ezért az Isten elleni lázadás meg tudta törni. Amikor Ádám és Éva elkövették bűnüket, minden utóduk megsebzett természetet örökölt (kivéve Urunkat és a Boldogságos Szűz Máriát). Ezért tudunk mindannyian szenvedni, ezért kell meghalnunk, és ezért tudjuk sérült természetünket csak nagy megerőltetéssel kordában tartani.
     Hasonlóan nézhet ez ki bolygónk fizikai természetével is. Az özönvíz előtt Noé idejében a föld még olyan volt, mint egy paradicsomkert és Isten csodálatos teremtése; erős és stabil, mégha nem is sebezhetetlen. De az emberi nem világméretű romlottsága (Ter 6,5 és 6,11-12) képes volt elpusztítani – és meg is tette volna.

Bár sok mai geológus nem hisz a Szentírásban leírt özönvízben, mindazonáltal ők is feltételezik, hogy a föld felszínét egy történelemelőtti hatalmas rengés rázta meg, amivel meg lehet magyarázni, hogy miért találnak tengeri állatok fosszilis leleteit a mai föld magas hegyein, mint például az észak-amerikai Rocky Mountains területén.
     A geológusok úgy spekulálnak, hogy eredetileg óriási földalatti vízkamrák tartották távol a sziklás földburkot a föld középpontjától, és hogy a sziklák súlyuk miatt e kamrákra nehezedtek. Amikor a gömb-alakú sziklaburok valahol töredezni kezdett, a víz magasra tört, és elárasztotta a nyílt felületet, és a sziklák az így üressé vált kamrákba zuhantak. Az így keletkezett hatalmas feszültségek tudták az áradást és a zuhanást az egész földön eloszlatni.
     (A Szentírás világosan megmondja, hogy az özönvizet okozó víz nem csak felülről esett, hanem alulról is áradt, lásd Ter 7,11 és 8,2.) …

Ahogy az áteredő bűn a bűnbeesés büntetéseként feszültségeket okoz az emberi természetben, úgy produkál az emberiség történelemelőtti romlottsága feszültségeket a földrétegben, melyek minden történelmi föld- és tengerrengés előidézői – ahogy ezt most éppen Japánban láttuk.

1846-ban, La Salette-ben Szűz Mária ezt mondta: „A természet bosszú után kiált az emberek miatt és remeg az iszonyattól annak várásában, ami a gaztettek által bemocskolt földre fog zúdulni. Reszkess, oh, föld, és ti, akik fogadalmat tettetek Jézus Krisztus szolgálatára. Mert Isten ki fog szolgáltatni benneteket ellenségeiteknek, mivel a szent helyek megromlottak.”

Reszkessünk – imádkozzunk!

Kyrie eleison


Feltéve: 2011. március 27.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA