Fellay püspök és Levada bíboros találkozója
(forrás: www.kath.net és www.fsspx.info – 2011. szeptember 14.)

1.
A Vatikán hivatalos közleménye a találkozóról

A Szent X. Pius Papi Közösség rendfőnökét, Bernard Fellay segédpüspököt és két asszisztensét, Nikolaus Pfluger és Alain-Marc Nely főtisztelendő atyákat szeptember 14-én kihallgatáson fogadta a Hittani Kongregáció prefektusa, William J. Levada bíboros a kongregáció titkárának, Luis Ladaris érseknek, valamint az Ecclesia Dei Pápai Bizottság titkárának, Guido Pozzo prelátusnak a jelenlétében. Az audiencia a Szentszék és a Pius Közösség között két évig folyó párbeszéd lezárását képezte. …

A pápa akaratának megfelelően közös tanbizottságot állítottak fel, mely 2009. október és 2011. április között nyolc alkalommal találkozott Rómában. Ahogy a kongregáció egy ma nyilvánosságra hozott közleményben ismerteti, e tárgyalásoknak az volt a célja, hogy a vitatott témákhoz lényeges doktrinális problémákat tárjanak fel és mélyítsenek el. A párbeszédek elérték azt a célt, hogy a kölcsönös pozíciókat és a mindenkori indítékokat tisztázzák.

Figyelembe véve a Szent X. Pius Közösségnek a katolikus hit integritásának megőrzésével kapcsolatos aggályait és kifogásait tekintettel a II. Vatikáni Zsinat hagyománnyal kapcsolatos a „törés hermeneutikájára” (»Den Sorgen und Einwänden der Priesterbruderschaft St. Pius X. hinsichtlich der Bewahrung der Integrität des katholischen Glaubens angesichts der „Hermeneutik des Bruchs“ des II. Vatikanischen Konzils hinsichtlich der Tradition Rechnung tragend«), a Hittani Kongregáció a következő véleményen van:

Az Apostoli Székkel történő teljes kibékülés alapja annak a dokrinális preambulum szövegének az elfogadása, melyet a mai találkozón nyújtottak át Fellay püspöknek.

Ez a preambulum néhány doktrinális elvet és kritériumot tartalmaz a katolikus tanítás interpretálása számára, melyek szükségesek ahhoz, hogy az Egyház tanítóhivatalához való hűséget és a sentire cum Ecclesia (= az Egyházzal érezni) biztosítsák, miközben egyúttal a II. Vatikáni Zsinat dokumentumaiban és az ezt követő tanítóhivatalban jelenlevő néhány kifejezés vagy megfogalmazás tanulmányozása és teológiai tisztázása jogos vita tárgyát képezheti.

A találkozón egy kánoni megoldás néhány elemét is bemutatták egy esetleges és remélt kibéküléshez.


2.
Fellay püspök állásfoglalása szeptember 14-én este

Fellay püspök nem sajtónyilatkozatot tett, hanem néhány kérdésre válaszolt.

    1. a találkozást nagy nyitottság és udvariasság jellemezte;
     2. az átadott dokumentum neve, preambulum mutatja, hogy bizalmas iratról van szó, amiről nem mondhat többet, mint ami a Vatikán nyilatkozatában is szerepelt;
     3. erre majd akkor ad választ, ha a preambulumot áttanulmányozta, és társaival és a döntéshozókkal megbeszélte;
     4. hogy ezzel mikor lesznek kész, azt még nem tudja, de az biztos, hogy döntésükben az Egyház és a lelkek javát tartják elsődlegesnek;
     5. a kánoni státuszról csak akkor lehet beszélni, ha a feltételt teljesítik, azaz elfogadják a preambulumban a közösségtől követelt dolgokat.

– „Ennyi, nem több”, fejezte be Fellay püspök úr.

Még hozzátette, hogy az iratban nem tesznek világos különbséget a dogmatikailag érinthetetlen és a pasztorális terület között. (»keine deutliche Unterscheidung findet zwischen dem Bereich des dogmatisch Unantastbaren und dem Bereich des Pastoralen, das der Diskussion unterworfen ist.«)


Feltéve: 2011. szeptember 17.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA