Az FSSPX francia és német disztriktjeinek megnyilatkozásai szeptember 14-e előtt
(forrás: www.kath.net – 2011. szeptember 6. és Mitteilungsblatt 2011. szeptember)

1. A francia kerület legfrissebb híre:

Néhány nappal a Levada bíboros és a Szent X. Pius Papi Közösség vezetősége között létrejövő szeptember 14-i találkozó előtt a közösség francia kerületének internetes oldalán nyilvánosságra hozták a rendfőnök, Bernard Fellay püspök augusztus 15-én, a Saint-Malo francia városban a VI. „Université d’été” konferencia során mondott beszédét, melyben a püspök a közösség és Róma aktuális kapcsolatairól értekezett.

Felszólalásában Fellay püspök megerősítette, hogy a Szent X. Pius Papi Közösség számára a II. Vatikáni Zsinat elfogadásának alapjain lehetetlen a megegyezés Rómával. Nincs szándékukban ezt az utat járni. A teológiai tárgyalások eredménye nem állhat a Vatikánnak adott olyan engedményekből, melyek a közösség elveit veszélyeztetik.
     Egyúttal kijelentette, hogy nem tudja, miből állhat egy esetleges vatikáni javaslat. A Szent X. Pius Papi Közösség fő elve a hit, ezért egy lehetséges kiegyezés előnyét nem lehet azzal megfizetni, hogy a hitet kockáztassák. „Első a hit, minden áron – a hit előbbre való, mint az, hogy a hivatalos egyház elismerjen bennünket.”

Fellay püspök a német püspöki konferencia elnökét, Robert Zollitsch érseket és Gerhard Ludwig Müller regensburgi püspököt is bírálta, amiért ezek olyan stratégiát folytatnak, melynek célja „a Pius Közösség kiirtása”. Müller püspök 2009-ben mindenáron meg akarta akadályozni a szenteléseket az egyházmegyéje területén fekvő Zaitzkofenben a közösség négy püspökének kiközösítését feloldó pápai rendeletet követően.
     Fellay szerint a német püspökök abból indultak ki, hogy a nem-hivatalos papszentelések miatt a pápa újra kiközösíti őket. Fellay püspök azt is mondta, hogy véleménye szerint Zollitsch érsek direkt ezért utazott Rómába, hogy a pápára és Bertone bíboros-államtitkárra ilyen irányú nyomást gyakoroljon.

Fellay püspök beszédében arról is beszámolt, hogy annak idején Hoyos bíboros telefonon arról biztosította, hogy ha a közösség a szentelésekre engedélyt kér a pápától, akkor ő megadja nekik, majd egy másik beszélgetés során a bíboros azt közölte vele, hogy a pápának „nem csak barátai vannak”, és a német püspökök komoly nyomást gyakorolnak rá. Ezért a közösség szívességet tenne a pápának, ha Németországban lemondanának a szentelésekről. Ezért történt, hogy az az évi subdiakónusi szenteléseket Econe-ba tették át.

Fellay püspök azt is elmesélte, hogy ezek után levélben értesítette XVI. Benedek pápát a történtekről, és arra kérte, hogy a szentelésekben ne rebelliót, hanem a túlélés aktusát lássa. Ezzel az ügy el lett intézve. Hogy a szentelések mégis megtörténtek, azt Fellay püspök „kis győzelemnek” nevezte, tekintettel arra a tényre, hogy a Szent X. Pius Papi Közösség egy nagyon kicsi kongregáció, mely harcolt és győzött a német püspöki konferenciával szemben.

2. A német kerület legfrissebb közleménye

Ennek a disztriktnek P. Franz Schmidberger a vezetője, aki Lefebvre érsek után 12 évig a közösség rendfőnöke volt. A kerület internetes oldalának, újságjának szerkesztője pedig P. Andeas Steiner, aki pár évig Magyarországon is működött, és aki P. Schmidberger jobb kezének számít, és aki az interneten naponta beszámol a 14-i találkozás sikeréért mondott kilencedről.

Részlet Schmidberger atya a híveknek szóló szeptemberi leveléből:

Kedves hívek és jótevők, vajon hogyan talál ki az Egyház nehéz válságából? Vajon hogyan fog az új-evangelizáció és a társadalom újra-keresztényesítése sikerülni? Bizonyára nem Isten különös segítsége és egy feltűnő kegyelmi csoda nélkül. És ezért az egész kereszténységnek térdre kell esnie és az eget egy emberként irgalomért ostromolnia. Egy ilyen kezdeményezésnek Rómából, a pápától kellene kiindulnia, de onnan csak bátortalanul és halkan jön, hiányzik a világméretű lángoló felhívás. .. Köreinket és minden ránk hallgató hívet sürgősen esdeklő és állhatatos imára akarjuk felszólítani, és ezzel azt tenni, ami a mi hatalmunkban áll.

Pontosan ilyen értelemben kérjük az éghez irányuló könyörgésüket szeptember 14-ére. Ezen a napon, a Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepén, lesz Mgrs. Fellay, tiszteletreméltó rendfőnökünk Rómában, a Hittani Kongregáció prefektusánál, Levada bíborosnál, hogy a két évig tartó tanbeli tárgyalások eredményét megvitassák.

Néhány nappal később várjuk a Szentatya látogatását Berlinbe, Erfurtba és Freiburgba. Ezt az eseményt egy szeptember 13-tól 21-ig tartó kilenceddel akarjuk előkészíteni, nevezetesen a „Jöjj, Szentlélek” ének naponta való eléneklésével, vagy/és a Lorettői litánia elimádkozásával, valamint Szent Bonifácius és Canisius Szent Péter felhívásával.

A tarka ökumenikus program ellenére vezesse ez a látogatás az ebben az országban élő embereket a hitben való új örömre, az Egyház iránti szeretet megújulására és – hasonlóan az elmúlt évi angliai látogatáshoz – tömje be a gúnyolódók száját.

(A képen a Szent X. Pius Papi Közösség négy püspöke a 2000-es szentévi római zarándoklaton)


A két ország illetékeseinek hangneme igen eltérő. Ki-ki ítélje meg maga, melyiket találja szimpatikusabbnak és hitelesebbnek.


2011. szeptember 7.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA