A keresztények [újabb] tömeges kivándorlása következik Észak-Afrikából?
(forrás: www.kath.net – 2011. december 5.)

Egyiptomban és más észak-afrikai országban az iszlám pártok választási sikerei után a keresztények tömeges kivándorlására kerülhet sor. Ettől tart az orosz-ortodox egyház feje, I. Kyrill pátriárka. A még nem lezárult egyiptomi választások megfigyelői arra számítanak, hogy a mérsékeltnek tartott muszlim-barátok a szavazatok több mint 40 százalékát nyerik meg, míg a második helyre a radikális iszlám párt kerül, amely a nem-hivatalos adatok szerint a szavazatok 20 százalékát szerzi meg.

Tuniszban az alkotmányozó gyűlés megválasztásakor szintén iszlám csoportok győztek. Líbiában az ideiglenes kormány megígérte, hogy bevezeti az iszlám jogrendet, a sáriát.
     Kyrill pátriárka véleménye szerint fennáll annak veszélye, „hogy a keresztényeket teljesen kiszorítják ebből a régióból”, idézi az „Interfax” hírügynökség az orosz egyházfőt. Kyrill kritikával illette a külföldi államok beavatkozását is. Szerinte ezáltal a régióban a keresztények „a politikai túszaivá” válnak.

I. Kyrill a moszkvai patriarkátusnak a vallásszabadságról megrendezett nemzetközi ökumenikus konferenciáján beszélt, melyet november 30-án és december 1-én tartottak Moszkvában.

Időközben az egyiptomi muszlim-barátok vezetője, Mohammed Mursi megpróbálta a kopt keresztények félelmét eloszlatni. „Ha mindennapi politikai és szociális kérdésekről van szó, akkor Egyiptomban a jövőben sem lesz semmilyen szakadás a mohamedánok és a keresztények között”, mondta a „Gulfnews” újságnak adott interjújában.
     A törvény előtt a jövőben sem lesz semmilyen diszkrimináció. Továbbra is az iszlám jog, a sária lesz a törvénykezés legfontosabb forrása. A keresztények pedig élhetnek a saját vallási kódexük szerint.

A 83 millió egyiptomi 90 százaléka mohamedán, és mintegy 10 százaléka keresztény, leginkább kopt. [Tájékoztatásul: A koptok a monofizita eretnekség követői.]

2011. december 11.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA