Az Assisi-béketalálkozóra nem-hívőket is meghívták
(forrás: www.kath.net – 2011. július 3.)

A pápa által október 27-re egybehívott béketalálkozó nem csak a keresztényeket és más vallások képviselőit akarja egybegyűjteni, hanem a nem-hívőket is. A békéért való síkraszállás minden ember felelőssége, hangsúlyozta Tarcisio Bertone bíboros-államtitkár a L’Osservatore Romano vatikáni újságban megjelent kommentárjában. Ezen felül a szilárd vallási kötöttség nélküli tudósok és kultúra-csinálók talán még elfogulatlanabbul mutathatnak rá a vallási ideák lehetséges elfajulásaira és téves értelmezéseire, emelte ki Bertone bíboros.

A közelgő Assisi-találkozó az 1986-os történelmi jelentőségű béketalálkozóra akar emlékezni, hangsúlyozta Bertone. Akkor a történelemben először találkozott csaknem minden nagy vallás képviselője, hogy a béke iránti elkötelezettségüket kimutassák. A 2002 januárjában megtartott második Assisi-találkozó a vallásokat a 2001. szeptember 11-es események után a terrorizmus és a vallásoknak az erőszakra való kihasználása elleni küzdelemre akarta kötelezni. Azóta sok minden változott, írja Bertone.

A mostani Assisi-találkozó „az igazság zarándokai, a béke zarándokai” mottó alatt akarja összehozni a híveket és a jóakaratú embereket a békéért való küzdelemért, és egy igazságosabb és szolidárisabb világ felépítéséért. A rendezvény középpontjában három elem áll: az ima, a böjtölés és a zarándoklat. A békecsúcs résztvevőinek imája csendben történik. Közös imákat nem fognak mondani, hogy a relativizmus és a vallások összekeveredésének minden látszatát elkerüljék. A pápa a találkozó előtti estén Rómában a katolikusokat ima-őrségre fogja meghívni a Vatikánba, jelentette be Bertone.

A böjtölés, melyet egy közös, egyszerű ebéd, mint a közösség kifejeződése, szakít csak meg, a vezeklés és a belső tisztulás kifejeződése, húzta alá a bíboros.
     Végül a zarándoklat eleme a Rómából a közép-olaszországi Ferenc-városba való közös vonatútban nyilvánul meg, és a közös menetben az Assisi-i alsó templomtól fel a Ferences bazilikáig, ami előtt az esemény záró akkordja zajlik majd le.



A következő linken eleddig teljesen ismeretlen videó felvétel tekinthető meg az első Assisi-találkozóról! A fenti fotó erről a videóról való.
     http://www.piusbruderschaft.de/images/stories/video/show.php?video=kirchenkrise%2F2011%2Fassisi.jpg&id=5603


2011. július 9.


vissza

a HABEMUS PAPAM oldalra                              a KEZDŐLAPRA