Mit jelent a vallásszabadság a gyakorlatban?
Írta: Andreas Unterberger
(forrás: www.kath.net – 2011. december 27.)

Bécsben a bíróság Elisabeth Sabaditsch-Wolff iszlámszakértőt vallási tanok becsmérlése miatt büntetőjogilag másodfokon is elítélte. Szaúd-Arábiában 42 etióp keresztényt börtönbe csuktak, mert imádkoztak. A két eseménynek egyáltalán nem olyan kevés az egymáshoz való közük, mint ahogy első pillanatra tűnik.

Egy kórossá vált igazságszolgáltatás Ausztriában, egy ebben az országban teljesen újfajta módon korlátozza a véleményszabadságot. Egyszer csak az iszlámról tett igaz kijelentéseket – például, hogy Mohamed „próféta” egy kilencéves kislánnyal létesített szexuális kapcsolatot, mely a legtöbb osztrák szemében gyermekgyalázás – büntetőítélettel sújtanak. És az államügyészség, melynek arra egyáltalán nem jut ideje, hogy ebben az országban a nagy botrányokat feldolgozza, ennél az esetnél lelkes és intenzív munkálatokat végzett.

Ezzel szemben a kereszténységnek és Alapítójának sokkal gonoszabb és teljesen bizonyítéknélküli gyalázását a hazai bíróságok rendszeresen felmentéssel intézik el. Többnyire a művészet szabadságának ürügye alatt. És e felmentő ítéletek után a kultúra itteni újságírói a keresztényeket újra megelégedett gúnnyal öntik le.

A 42 kereszténynek Szaúd-Arábiában ugyanezen napon való elfogatása pusztán imádkozás miatt mutatja, mekkora intolerancia uralkodik azon az oldalon, melynek becsületét az osztrák bíróság olyan hősiesen védelmezi. És pont ennek az országnak adtak engedélyt Bécsben egy vallásközi párbeszéd-centrum felépítésére, Spindelegger külügyminiszter vezető részvételével. Ami természetesen azt is mutatja, hogy a bécsi külügyminisztérium szemében Szaúd-Arábia a legfontosabb iszlám ország. Hiszen csak velük folytatnak ilyen párbeszédet.

És hogy mi a célja ennek az intézetnek? A vallásszabadság támogatását kell szolgálnia, mondta az alapításkor a szaúdi külügyminiszter. Nyilván e mottó alatt: A pofátlanság győz.

A tegnapi nap e két eseménye mutatja, mennyit jelent a valóságban a vallásszabadság. Keresztények elítélését, úgy Szaúd-Arábiában, mint Ausztriában. És se az egyikhez, se a másikhoz nem hangzik el egyetlen tiltakozó szó vagy az ország keresztény politikusainak az aggodalma. Ha egyáltalán van még ilyen politikus.

E tekintetben keserűséggel telve kívánok boldog karácsonyt (amennyiben ez a kívánság nem jelenti már az iszlám megsértését, mert ha igen, akkor természetesen azonnal készségesen visszavonom).

Utóirat: Az a makacsul magát tartó híresztelés, miszerint a Sabaditsch-Wolff perében eljáró bíró ugyanaz volt, aki nem sokkal ezelőtt egy már elítélt török nemzetiségű osztrák férfi börtönbüntetését egy csupán négyjegyű pénzbírságra változtatta, további jellemző indiciumot vet az osztrák igazságszolgáltatás szellemi színvonalára. Az illető férfi Mercedesével a gyalogátkelőn Bécs egyik főútvonalán halálra gázolt egy 8 éves kisfiút. A bíró enyhítő ítéletének indoklása így hangzott: A tettes „már eleget szenvedett”. Szegény tettes …


2011. december 29.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA