Szentségtörő „művészet”
(forrás: www.kath.net – 2011. november 18.)

Franciaországban tovább folytatódnak a katolikus csoportok tiltakozásai a szentségtörő színházi darabok ellen. Mindazonáltal az ügyben a francia püspökök között nem született egységes álláspont.

Szerda este Toulouse-ban mintegy 100 ember tiltakozott ima-őrséggel a spanyol-argentin szerző, Rodrigo Garcia „Golgota Picnic” című színházi darabjának bemutatója ellen, ahogy erről a francia hírügynökségek csütörtökön beszámoltak. A hírek szerint a demonstráció alatt nem került sor rendbontásra.

Az elmúlt héten Franciaország több városában is demonstráltak a szentségtörő színházi előadások ellen. Párizsban az egyik ilyen darab előadását rövid időre meg is zavarták.

Toulouse püspöke, Robert Le Gall érsek elhatárolódott a „Golgota Picnic” darabtól, ugyanakkor kijelentette, hogy az imát nem szabad fegyverként bevetni.

Szerdán Pascal Wintzer Poitiers-i segédpüspök arra szólított fel, hogy a kultúracsinálókkal folytatott diskurzust intenzívvé kell tenni. Párizsban Andre Vingt-Trois bíboros a „Golgota Picnic” bemutatójának napjára a Notre-Dame székesegyház előtti ima-őrségre szólította fel a híveket.

Több francia püspök levélben biztosította támogatásáról a „Civitas” szervezetet – egy, a Szent X. Pius Papi Közösséghez közel álló csoportosulást – a színházak előtt tartandó figyelmeztető őrségükkel kapcsolatban.


2011. november 18.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA