A Szentföldön is szabad a jövőben a régi misét celebrálni
(forrás: www.kath.net – 2011. november 15.)

Jeruzsálem
A Szentföld katolikus templomaiban a jövőben a római rítus rendkívüli formájában is lehet szentmisét celebrálni. Jeruzsálem latin pátriárkája, Fouad Twal, ezt a lehetőséget egyelőre csak a külföldi zarándokok számára engedélyezte. A Róma által nem elismert Szent X. Pius Papi Közösség papjainak is megengedik a régi mise celebrálását, de csak akkor, ha munkálkodásukat privát és reklám nélkül végzik. Ez derül ki abból a dekrétumból, melyet a pátriárkatus kedden, 2011. november 15-én hozott nyilvánosságra internetes honlapján.

Tekintettel a szent helyek katolikus templomainak számára, melyek az egész világból érkező zarándokok számára nyitva állnak, a tridenti mise mindig csak kivétel lehet, írja a pátriárka. A „régi” mise csak olyan zarándokcsoportok számára engedélyezett, akik saját hazájukban is e forma szerint ünneplik a szentmisét. A helyi katolikusok számára bemutatandó tridenti mise lehetőségét a nyilatkozat nem említi.

A dekrétum arra utasítja a templomok felelőseit, hogy 1962-es misekönyvet, valamint megfelelő miseruhákat és liturgikus edényeket is tartsanak kéznél. Régi rítusú keresztelők, bérmálások és esküvők minden esetben csak a püspök külön engedélyével tarthatók. Tridenti rítusú diakónus-, pap- vagy püspökszenteléshez a jeruzsálemi pátriárka engedélye szükséges.


2011. november 18.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA