„Legyetek férfiak, akik provokálnak”
(forrás: www.kath.net – 2011. december 14.)

Kismarton/Ausztria
„Legyetek és maradjatok szolgálatotok során férfiak, akik öltözködésükkel, életmódjukkal és prédikációjukkal provokálnak.” Erre szólította fel a burgenlandi megyéspüspök, Ägidius J. Zsifkovics a kismartoni Szent Márton dómban a most felszentelt két papot.

Zsifkovics püspök a két újpapnak Keresztelő Szent Jánost állította példaképnek. Ő is provokált, és „kirántotta az embereket önelégültségükből, önteltségükből és függőségükből”.

Szent János azok biztonságát, akik magukat jónak és jámbornak tartják, „szétzúzta” és bűnbánatra és visszafordulásra szólított fel, emlékeztetett Zsifkovics püspök ünnepi beszédében. Mint Jézus „előfutára és útjának készítője” a Keresztelőnek nem az volt a célja, „hogy magát előtérbe helyezze”, hanem hogy „Isten Igéjének a hangja” legyen.

A kismartoni püspök Keresztelő Szent Jánost a modern szatellit-kormányozta navigációs rendszerrel hasonlította össze, mely az utazókat céljukhoz segíti. „Az élet-utazáshoz” azonban a GPS kevéssé adhat segítséget. Ehelyett egy „bibliai navigációs-rendszer” áll a rendelkezésünkre, a Keresztelő személyében.

A mai papoknak is Szent János tettei és magatartása kell tájékozódásul szolgálni, folytatta a püspök. Férfiaknak kell lenniük, akik hatásukkal, szavaikkal és ruhájukkal provokálnak, visszafordulásra és Istenhez térésre szólítanak fel. „Akkor hiteles tanúi lesztek a világosságnak és az igazságnak”, mondta Zsifkovics.

A két újpap közül az egyik, Thorsten M. Carich kismartoni születésű. A most 31 éves újpap Bécsben a közgazdasági egyetemen tanult mielőtt 2003-ban megkezdte teológiai tanulmányait. Három évvel később lépett be a papszemináriumba.

A másik újpap, Mathhias Platzer (34) az Alsó-ausztriai Neunkirchenben született. Teológiai és történelmi tanulmányokat folytatott, majd több évig hittantanárként működött. 2008-ban lépett be a papszemináriumba.

A két kismartoni újpappal az idén felszentelt osztrák papok száma 39 főre emelkedett.


2011. december 29.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA