A Kreml falán ikont találtak
(forrás: www.kath.net – 2010. november 8.)

Moszkva/Oroszország
A moszkvai Kreml kapuin évtizedeken keresztül csak fehér foltok voltak. Mindenki tudta, hogy ott egykor 16. századi ikonok lógtak – egészen a forradalomig. Lenin akkor parancsba adta, hogy az ikonokat semmisítsék meg. A feladattal megbízott munkások láthatólag szakképzett erők voltak, akik az ikonokat egyenesen ideális körülmények között konzerválták a jövő számára. Finom hálóval fedték be, majd fehér stukkóval takarták be őket, úgy, hogy az ikonok megmaradtak. Senki nem tudott erről. Csak 2010 tavaszán tártak fel két ikont, miközben azt feltételezik, hogy az összes többi kapu felett is ikonok rejtőznek. A most felfedezett ikonokat rekordidő alatt restaurálták. Az orosz hagyomány szerint a házbejáratok és a városkapuk felett ikonokat helyeztek el.

Moszkvában már 1812-ben csodálatos módon maradt meg egy ikon. Myra-i Szent Miklós ikonja túlélte a Miklós-torony felrobbantását a francia megszálláskor Napóleon alatt.

2010 mennybemenetelének ünnepén a Megváltótoronyban a szabaddá tett Krisztus-Meváltó-ikont, az orosz nemzeti ünnepen, „a nemzeti egység napján” pedig a Lenin mauzóleumtól alig pár méterre levő Szent Miklós ikont Kirill pátriárka áldotta meg.

Szent Miklós az alázat ember volt, mondta beszédében a pátriárka. Az ikon az orosz Mozajsk városból származik, és a szentet karddal a kezében ábrázolja. Mozajsk város a hagyomány szerint Miklós közbenjárására menekült meg a 13. században a tatár-mongol hordák pusztítása elől. A kard, Kirill pátriárka szavai szerint, Miklós emberi erejét szimbolizálja, mely az alázattal együtt nagy célokat képes megvalósítani.

Az ikonok megáldását a moszkvai klérus és többszáz hívő részvételével az orosz televízió is közvetítette.


2011. jú1ius 10.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA