Átalakítások
(forrás: www.summorum-pontificum.de – 2011. június 28.)

Manchester/Anglia
Jól ismerjük azon típusú fotókat, melyeken egy művészileg talán nem olyan magas értékű, de azért gyökeresen méltó és katolikus érzületet és bájt sugárzó templomi építményt egy modern képződménnyel rútítanak el, melynek művészi értékét a legjobb akarattal sem lehet felismerni, és amely láthatóan egyedül azt a célt szolgálja, hogy a katolikus hagyománnyal való szakítást kihangsúlyozza.

Most azonban ennek egyenesen az ellenkezője történt.

Az első kép azt az állapotot mutatja, amelyben a manchesteri Szent József templom körülbelül egy évvel ezelőttig kinézett. Aztán jöttek az építőmunkások, eltávolították a szentély előrehozott lezárását és az „oltárszigetet”, és utána azt az állapotot állították vissza, amelyben a templom a 19. század végén történt megépítésekor nyilvánvalóan volt.

Áldoztatórács és térdeplő is van, és a tipikusan észak-európai fa-főoltár külön képet érdemel. Ezt nyilvánvalóan egy ellenkező irányú renoválásból mentették meg.

Egyetlen beton – mellyel mostanában a liturgikus vandálok bukott téziseiket akarják még egyszer megszilárdítani, mielőtt végleg eltűnnek a porondról – sem olyan kemény, hogy ne lehessen eltávolítani, ha akarják.


További képek a The Hermeneutic of Continuity weboldalon találhatók.



2011. jú1ius 10.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA