Visszautasítják a kiegyezést Rómával a Piuszosok?
(forrás: www.kath.net – 2011. november 2.)

A Szent X. Pius Papi Közösség brit disztriktjének vezetője, Paul Morgan novemberi körlevelében, melyet kedden (2011. november 1-én) este az interneten hoztak nyilvánosságra, azt írta, hogy a közösség vezetői mind egyetértenek abban, hogy a vatikáni ajánlatot vissza fogják utasítani. Szerinte ez az egyetértés az október elején Albano-ban megtartott vezetői tanácskozáson fogalmazódott meg.

Morgan atya körlevelében azt írja, hogy a „tanbeli preambulum” minden olyan elemet tartalmaz, amit a Pius Közösség mindig is visszautasított. Ezek közé tartozik az új mise és a II. Vatikáni Zsinat elfogadása, ahogy ez az új katekizmusban kifejezést nyer.

Ezért az Albano-i találkozón részt vevő összes vezető azon a véleményen volt, hogy a Vatikán „tanbeli preambuluma” „egyértelműen elfogadhatatlan”. Az idő ezért még nem érett meg arra, hogy a Pius Közösségnek a hivatalos egyházba való szerves beilleszkedéséről tárgyalásokat folytassanak a Vatikánnal, áll Morgan atya körlevelében.

Több tradicionalista blog Franciaországban és Spanyolországban arról számolt be kedd este, hogy Morgan atya körlevele néhány órával a megjelenése után már eltűnt a brit kerület honlapjáról. Ezt úgy értelmezték, hogy a nyilvánosságra hozatalt a Pius Közösségen belül még korainak minősítették. Szerda (november 2-án) délelőtt azonban a körlevél újra lehívhatóvá vált a brit disztrikt oldaláról (www.sspx.co.uk).

Más tradicionalista körök Morgan atya cikkét úgy értékelték, hogy az kísérlet volt arra, hogy a „tanbeli preambulum” küszöbön álló elfogadását megakadályozza.

Az internetes találgatásokra és cikkekre való tekintettel a Szent X. Pius Papi Közösség menzingeni rendháza a következő rövid nyilatkozatot hozta nyilvánosságra az interneten:

„A Szent X. Pius Papi Közösség szemináriumi és kerületi vezetőinek 2011. október 7-i, Albanoban megtartott találkozója óta a sajtóban különböző kommentárok jelennek meg a válaszra vonatkozóan, melyet Bernard Fellay püspök a szeptember 14-án átadott római ajánlatokra fog adni.

Ehelyütt emlékeztetünk arra, hogy egyedül a Szent X. Pius Papi Közösség rendházának van joga, hogy e témában hivatalos közleményt vagy hiteles kommentárt adjon ki.

Amíg további információk nem jelennek meg, a rendház 2011. október 7-én közzétett sajtónyilatkozata marad érvényben.”

(megj.: a német kerület honlapján a rendház hivatalos közleményén kívül alig pár bevezető szóval emlékeznek csak meg erről a közjátékról.)


2011. november 4.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA