A Vatikán és a Pius Közösség között zajló tárgyalás németországi visszhangja
(forrás: www.kath.net és www.fsspx.info – 2011. szeptember 15. és 16.)

1.
A német zöld-párt frakcióvezetője élesen bírálta a Vatikán és a Pius Közösség között zajló párbeszédet

Berlin/Németország
A zöldek frakcióvezetője, Volker Beck, élesen bírálta a Vatikán és a Pius Közösség között zajló párbeszédet.

„Botrány, hogy egy német pápa ilyen történelem-felejtően keresi az összetartozást egy kemény antiszemita és antidemokratikus szektával”, mondta Beck szerdán, közvetlenül a Fellay püspök és Levada bíboros között lezajlott római találkozó után Berlinben. Beck szerint a pápát a Pius Közösséggel való kapcsolata alapján lehet megítélni.

Beck „feltétel nélküli szétválást” követelt. A Piuszosok eltűrésével a pápa „a katolikus Egyházon belül az egyenlőtlenség ideológiáját is eltűri, a zsidókat, a mohamedánokat, homoszexuálisokat és az emancipált nőket másodosztályú emberekké degradálja”, mondta Beck.


2.
A Pius Közösség jogi lépéseket fontolgat Volker Beck képviselővel szemben

Stuttgart/Németország
Pater Andreas Steiner, a Szent X. Pius Közösség németországi disztriktjének szóvivője, csütörtökön kommentálta Volker Beck nyilatkozatát – erről mind a disztrikt, mind a kath.net internetes honlapja beszámolt.

Steiner atya többek között ezt írta: „Beck utolsó megszólalása a Pius Közösség és Róma között folyó tárgyalásokhoz mindennemű teológiai képzettség nélkül a mindenütt ördögöt kiáltás megkülönböztetni nem tudó zagyvaléka.”

Tekintettel arra a kárra, melyet az ilyen kijelentések a lakosság széles rétegeiben okozni tudnak, az esetet megvizsgálás végett átadták egy média-jogásznak. Azt fontolgatják, hogy Beck ellen jogi lépéseket tesznek. Ezen kívül felszólítják a zöld politikust, hogy vonja vissza a Pius Közösséget sértő kijelentéseit és kérjen bocsánatot.


3.
Berlin új érseke szerint Beck kritikája nem volt fair

Berlin/Németország
Rainer Maria Woelki, Berlin új érseke visszautasította a zöldek frakcióvezetőjének a Pius Közösség és a Vatikán között zajló tárgyalásokat ért kritikáját. XVI. Benedek pápa jövő héten, Berlinben zajló látogatása során zsidókkal és mohamedánokkal is fog találkozni, mondta Woelki érsek. Ezen kívül a keresztények és a zsidók közötti kibékülés teológiai írásainak állandó témája. És egyetlen helyen sem degradálja a homoszexuálisokat és az emancipált nőket másodosztályú emberekké.

A Pius Közösséggel folytatott tárgyalások fontosak, mert az Egyház egysége fontos cél. Ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy a pápa emiatt e csoport egyes tagjainak minden kijelentésével egyetért.

Beck-nek jogában áll a pápát kritizálni, „de egy kicsit több differenciálás és kevesebb polémia célszerűbb és méltányosabb lenne”, mondta az érsek.


(szerk. megj.: Hágában, a nemzetközi bíróságon feljelentették a pápát azzal a váddal, hogy ő és más magasrangú egyházi emberek eltussolták és ezzel támogatták a szexuális visszaéléseket. Volker Beck és a zöldek – akiknek szinte egész vezetői karuk homokos, és akik nemrégen még a pedofilia törvényi engedélyezéséért harcoltak – szünet nélkül pocskondiáznak mindent, ami keresztény. A pápa állami meghívásra utazik most Németországba, ahol arra is meghívták, hogy a parlamentben beszédet mondjon, ahogy előtte több más államfőt is. XVI. Benedek pápa beszédén a szocialista és a zöld képviselők jelentős része nem lesz jelen, ezt előre bejelentették. Freiburg mellett egy német katolikus gimnáziumot megfenyegettek, hogy baj lesz, ha nem veszi le ablakából a jövő héten odalátogató pápát üdvözlő plakátot. A plakátot az első fenyegetésre eltávolították. Ausztriában a „Wir sind Kirche” [=mi vagyunk az egyház] laikusai és a „Priester-Initiative” [= pap-kezdeményezés] klerikusai már nem kérnek, hanem fenyegetnek. És minderről a rádió, tévé folyamatosan beszámol, úgy hogy az emberek egész nap hallhatják. A kommunizmus egyházüldözése rombolás tekintetében semmi ehhez az agymosáshoz képest.)


2011. szeptember 17.


VISSZA


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA